LJAJIĆ: Stanišić i Simatović na slobodi do novog haškog suđenja
Foto: Beta Ap

Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju s Haškim tribunalom

LJAJIĆ: Stanišić i Simatović na slobodi do novog haškog suđenja

Crna Hronika -
BEOGRAD - Realno je da će Jovica Stanišić i Franko Simatović biti pušteni na slobodu do početka ponovljenog suđenja u Hagu, izjavio je Rasim Ljajić.

"Ne može se predvideti kada će novo suđenje početi, kao ni koliko će postupak trajati, ali je realno očekivati da Stanišić i Simatović budu pušteni na slobodu do početka suđenja", rekao je predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom.

Ljajić je najavio da će država Srbija, kada bude zakazano novo suđenje, pružiti garancije bivšim šefovi Službe državne bezbednosti za odbranu sa slobode jer su se "oni dobrovoljno predali Tribunalu".

On je istakao da su se optuženi šefovi Službe državne bezbednosti uvek vraćali u Hag kada se od njih to tražilo i da su postupali po nalozima suda. Apelaciono veće Haškog tribunala odlučilo je ranije da Stanišiću i Simatoviću ponovo bude suđeno po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, ali i da oni ostaju u pritvoru u Sheveningenu.

U obrazloženju je navadeno kako se na osnovu identifikovanih grešaka u prethodnom postupku ustanovilo dovoljno stavki za novi postupak. Prvostepenom presudom izrečenom u maju 2013. godine Haški tribunal oslobodio je Stanišića i Simatovića krivice po svim tačkama optužnice.

Stanišić i Simatović, koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, u pritvor u Sheveningenu vratili su se u novembru, kako bi mesec dana kasnije prisustvovali izricanju konačne presude. Prvostepenom presudom, donesenom preglasavanjem sudija, Tribunal je utvrdio da Stanišić i Simatović nisu krivi za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track