PORESKA UPRAVA OŠTETILA FABRIKU DUVAN: Povučene krivične prijave protiv direktora i još 11 lica
Foto: Mup

Šteta najmanje 108.000 evra

PORESKA UPRAVA OŠTETILA FABRIKU DUVAN: Povučene krivične prijave protiv direktora i još 11 lica

Crna Hronika -
BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Šapcu povuklo je krivične prijave protiv generalnog direktora fabrike "Duvan" iz Ljubovije Milana Živkovića i još 11 lica, prethodno podnete zbog navodne zloupotrebe položaja. Jedan od vlasnika ove fabrike je i proslavljeni fudbaler Vladimir Jugović.

Istovremeno je po nalogu suda otpečaćen magacin sa 1.100 tona obrađenog duvana, koji je bio zaključan tačno godinu dana, a da se i dalje ne zna po čijem nalogu.

Država je u ovom slučaju počinila niz nepravilnosti, delujući po nalozima Poreske uprave, kojom je tada rukovodio kasnije smenjeni v.d. direktora Marko Marinković.

U fabriku duvana su u poslednjim danima 2014. ušli poreski inspektori, Bezbednosno-informativna agencija i tužilaštvo, tvrdeći da ispituju navodni šverc duvana te da se u fabrici nalazi oružje, a čitava akcija je propraćena velikom medijskom kampanjom, kojom je obznanjeno da je država zaplenila 1.338 tona nelegalnog duvana.

Ubrzo se ispostavilo da je sva dokumentacija u redu, da nema nikakvog nelegalnog duvana, da nema ni oružja, da su državni organi hapsili zaposlene bez ikakvih dokaza, uz međusobni dogovor da dokaze obezbede naknadno, a da su magacin sa duvanom zapečatili protivzakonito, uz usmene naloge i bez obrazloženja. Godinu dana kasnije, roba je otpečaćena, ljudi su oslobođeni, ali je šteta ostala.

A ta šteta nije mala. Prema nalazima sudskog veštaka, direktna šteta zbog propalog duvana u samo jednom magacinu iznosi 108.000 evra. Štetu od neugovorenih poslova i narušavanja poslovne reputacije još niko nije izračunao.

Jedan od vlasnika: Vladimir Jugović, Foto: Marina Lopičić
Jedan od vlasnika: Vladimir Jugović, Foto: Marina Lopičić

Nije još izračunata ni šteta na obrađenom duvanu iz drugog magacina, koji je otpečaćen tek ove nedelje. Taj magacin je pre godinu dana zapečatila Poreska uprava, ali u toj instituciji nigde ne postoji nalog za pečaćenje. Uz to, takav nalog nikada nije dalo ni javno tužilaštvo, što je ranije potvrdio postupajući tužilac Milan Milutinović.

Tako se došlo u apsurdnu situaciju da niko nije nadležan da magacin otpečati, pa je funkcionerima fabrike više puta sugerisano da sami razbiju pečat. Ovi to nisu hteli da urade da se ne bi našli na udaru zakona, jer se na vratima magacina nalazi zvanični pečat Poreske uprave. Na kraju je sud presudio da se magacin otvori, iako nije utvrđeno po kom osnovu je uopšte bio zatvoren.

Da li je godinu dana u zatvorenom magacinu oštetilo 1.100 tona obrađenog duvana, sada će proceniti sudski veštak Vesna Radojičić. Ako jeste, tu štetu, zajedno sa ranije utvrđenih 108.000 evra, neko će morati da nadoknadi. Iako još nisu pokrenuti nikakvi postupci u tom smeru, u fabrici sugerišu da će pokrenuti sudski postupak za naknadu štete.

Po svemu sudeći, glavni krivac je Poreska uprava, pa ostaje da se vidi da li će građani Srbije na kraju platiti ceh nezakonitog postupanja državnih organa.

U međuvremenu je propao i drugi pokušaj privatizacije ove fabrike. Država u "Duvanu" ima 64,8 odsto akcija posredstvom Akcionarskog fonda i PIO fonda i taj paket akcija je ponuđen na prodaju, dok ostatak akcija pripada malim deoničarima i proslavljenom fudbaleru Crvene zvezde i Juventusa Vladimiru Jugoviću, koji ima 25 odsto vlasništva.

Kako se navodi na sajtu Agencije za privatizaciju, početna cena za državne akcije u "Duvanu" bila je 500.601 evro, ali se do decembra niko nije javio na javni poziv. U prvom pokušaju privatizacije početna cena je bila 1,4 miliona evra i takođe nije bilo zainteresovanih.

Nezvanično, problem je isuviše ambiciozan investicioni program na kojem insistirala država. Zbog toga će, takođe nezvanično, država sada verovatno promeniti model prodaje.

Iz Agencije za privatizaciju nisu stigli odgovori na pitanja Danasa o ovom slučaju.

"Duvan" je inače jedan od tek dva prerađivača duvana koji rade u Srbiji (drugi je Čoka) i praktično svu svoju proizvodnju izvozi na evropsko tržište.

(Danas / A. Milošević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track