KLAO I SPALJIVAO LJUDE: Od Bajićevih zverstava strepeo je ceo Balkan
Foto: Profimedia

KLAO I SPALJIVAO LJUDE: Od Bajićevih zverstava strepeo je ceo Balkan

Crna Hronika -
U grobnici na severnom delu ostrva Ada Čepel pronađeno je više tela. Forenzičari su utvrdili da su ubijeni nakon likvidacije spaljeni. Bajićevi saučesnici na saslušanju su kazali da su se on i Zolt sadistički iživljavali nad žrtvama, dok su oni „samo pljačkali"

Dragan Bajić (1973) iz Bačkog Gradišta na granici je između serijskog i masovnog ubice, piše Newsweek.rs . Vremensku razliku između zločina i pljački koje je sa svojom bandom počinio na području dunavskog ostrva Ada Čepel, blizu Budimpešte, nemoguće je precizno utvrditi. Bajić je, najčešće u tandemu sa Janošem Zoltom, prvo pljačkao, potom zverski mučio i na kraju ubijao ljude. Za njihove zločine mađarska policija saznala je 11. avgusta 2011, kada im je Rumun Matijaš M., koga su Bajić i Zolt upoznali u nekoj od čepelskih kafana, opisao pakao koji je preživeo.Naime, posle nekoliko tura pića Bajić i Zolt pozvali su ga da uz roštilj i vino druženje nastave u Čepelskoj šumi. Ubrzo Matijaš biva opljačkan i potom vezanih ruku do vrata zakopan u zemlju. Nekako se izvukao i policajcima kazao da u bandi glavnu reč vodi čovek poreklom iz Bačke, a da je to, kao odličan sluhista, utvrdio po govoru.ŠOKIRANI MAÐARIPolicija je detaljno pretražila Čepelsku šumu. U grobnici na severnom delu ostrva pronađeno je više tela. Forenzičari su utvrdili da se tu nalaze posmrtni ostaci petoro osoba, čija su tela nakon likvidacije spaljena i zakopana. Bajićevi saučesnici na saslušanju su kazali da su se on i Zolt sadistički iživljavali nad žrtvama, dok su oni „samo pljačkali“.Zolt i Bajić su masakrirali porodicu koja je kampovala na ostrvu. Ubijeni su Imre T. (48), njegova supruga Magdolda (53), njihov sin Šabat (30), ćerka Kristina (40) i Kristinin verenik Viktor H. Prvo su Imrea pretukli u njegovom šatoru, a potom ga zaklali. Kristinu i Viktora su zadavili na spavanju, a potom na identičan način ubili Šabata.

Na kraju su Magdoldu šutirali dok nije izdahnula. Međutim, žena je uspela da svojom krvlju na zidu u blizini svog šatora napiše „Zolt“. Zbog toga su istražitelji bili ubeđeni da je poznavala jednog od zlotvora.VEŠTI MANIPULATORU pokušajima da sakrije identitet, Bajić je bio izuzetno ubedljiv. Mađarska policija je u prvi mah obavestila srpski konzulat u Budimpešti da glavni osumnjičeni nije srpske nacionalnosti. Lutanje policije trajalo je oko mesec dana, sve do 16. septembra 2001, kada je iz srpskog Interpola stigao dokaz da je vođa zločinaca rođen u Srbiji i da ima srpsko državljanstvo.Naime, u Srbiji je Bajić ostavio dosije sa više od 30 prijava koje su se, uglavnom na tlu Vojvodine, odnosile na provale u napuštene kuće i vikendice, kao i krađe luksuznih automobila.Bajić je s dvojicom mladića i devojkom iz Bačkog Gradišta 2005. optužen za provale, ali je svu krivicu prihvatio na sebe. Osuđen je na četiri godine strogog zatvora, ali je pobegao 2007. godine nakon novogodišnjih praznika.Od tada mu se gubi trag. U Mađarsku je ušao s makedonskim pasošem na ime Aleksandar Nemcev. Bajićevi najbliži bili su ubeđeni da je na svojim putešestvijama po Evropi preminuo. U njegovom čepelskom skloništu policija je našla 16 pasoša.STRAHSuđenje Bajiću počelo je aprila 2015. godine. U obrazloženju optužnice tužilac je istakao da za počinjene zločine Bajić mora da bude najstrože kažnjen. Ubica je tokom saslušanja potencirao da je kao pripadnik dobrovoljačke vojne formacije „Tigrovi“ Željka Ražnatovića Arkana učestvovao u ratu na prostorima nekadašnje SFRJ.Zbog toga su ga se članovi bande plašili. Na Adi Čepel Bajić i Zolt su gajili i marihuanu, što im je bio stabilan izvor prihoda. Kada im je iz skloništa nestao kilogram droge, Bajić je prvo posumnjao u Viktora H., koji mu je bio redovna mušterija.Ostali članovi bande su na saslušanju uglavnom govorili o pljačkama. Iako su inspektorima ispričali da su Viktoru H. Bajić i Zolt gvozdenim cevima prebili kičmu, potom ga naglavačke obesili o drvo, polili benzinom i zapalili, a kosti bacili u Dunav, to na suđenju nisu želeli da potvrde, tvrdeći da im je taj iskaz iznuđen. Bajić takođe ne priznaje da je počinio ubistva.

Milovan Kobiljski, komšija iz Bajićevog rodnog Bačkog Gradišta, ispričao je da Bajić potiče iz čestite porodice. Jednu od najlepših kuća u ovom mestu njegov otac Mirko, penzionisani vozač, pošteno je stekao. U njoj, pored supruge Savete, žive ćerka i sin koji nikada nisu bili u sukobu sa zakonom.Draganovi roditelji još nisu u stanju da shvate kako se njihov prvenac pretvorio u monstruoznog ubicu. Svojevremeno je Kobiljski ispričao: „Dragan je oduvek bio okrutan, sposoban za opstanak u uslovima koji nisu za ljudska bića. Iz takvih situacija uvek je znao da se vešto izvuče. Može da podnese najteže batine. Iz njega je nemoguće izvući priznanje.“Možda upravo zbog toga Bajić za mađarsko pravosuđe predstavlja tvrd orah, pa je pitanje dokle će trajati proces protiv njega.Pročitajte još na portalu Newsweek.rs :BEOGRADSKI DŽEK TRBOSEK: Sa 60 žrtava na svojoj duši, pretekao svog "idola"Stvarno jezivo: Sedam napuštenih mesta kojih se i duhovi plaše (FOTO)Lepi ali smrtonosni: Najlepši kristali na svetu izgledom lako mogu da prevare (FOTO)Kad žrtva tuče padne, bogovi su namireni: Ples, alkohol i batine za najluđi praznik na svetu (FOTO, VIDEO)Misterija iz močvara Urala: 11.000 godina star drveni idol preti da potrese istoriju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja