Dačić:Četvorica uhapšenih državljani Srbije sa KiM

Hapšenje

Dačić:Četvorica uhapšenih državljani Srbije sa KiM

Crna Hronika -
Četvorica su državljani Srbije sa Kosova i Metohije, od kojih jedna osoba ima biometrijski pasoš, a ostali su poreklom sa Kosova, odnosno imaju izvod i državljanstvo Srbije

BEOGRAD- Od šest osoba uhapšenih u Austriji u akciji presecanja krijumčarenja narkotika njih četvorica su državljani Srbije sa Kosova i Metohije, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Kako je precizirao, kod uhapšenih je pronađeno tri kilograma kokaina.

Prema rečima Dačića, od uhapšenih četvorica su državljani Srbije sa Kosova i Metohije, od kojih jedna osoba ima biometrijski pasoš, a ostali su poreklom sa Kosova, odnosno imaju izvod i državljanstvo Srbije.

Uhapšeni su Baskim Prokofjeva (37) rođen u Gornjem Nerodimlju, Nuha Besim (34) rođen u Uroševcu, Krieziu Baskim (36), Žegrova Gani (51), kao i još dvojica državljana Albanije - Gaina Afrim (27) i Beci Iljaz (43), kazao je ministar.

On je dodao da nijedan od uhapšenih nema poternicu i da nisu u policijskoj evidenciji, a od 90-ih godina žive u Austriji.

"Dakle, nije reč o srpsko-albanskoj bandi, već su svi uhapšeni Albanci, ali neki sa našim državljanstvom sa KiM", zaključio je Dačić.

Policija u austrijskoj pokrajini Koruška saopštila je ranije da je razbiila lanac trgovine narkoticima i uhapsila, kako je navedeno u saopštenju, bandu srpsko-albanskih narko dilera, a tom prilikom je zaplenjeno tri kilograma koakina "najboljeg kvaliteta" u vrednosti oko milion evra.

Komandant policije u Koruškoj Volfgang Raheger rekao je da je od početka do sredine nedelje uhapšeno ukupno šest osoba.

Bandom je, kako tvrdi policija, rukovodio 36-ogodišnji državljanin Srbije koji je nastanjen u Filahu. Njegov 34-ogodišnji brat, takođe je bio uključen u ove nelegalne poslove.

Drugi državljanin Srbije stavio je stan na raspolaganje za skladištenje robe.

Dva Albanca, koji žive u Italiji, bili su posrednici, a kurir za transport droge bio je jedan belgijski državljanin poreklom sa Kosova.

On je donosio drogu u Austriju svojim vozilom preko Nemačke i Salcburga do Koruške.

Svi osumnjičeni bili su već poznati policiji u vezi sa narkoticima, a jedino je Belgijanac bio i međunarodno poznat.

Šest osoba nalaze se u istražnom zatvoru u Klagenfurtu i prva saslušanja su obavljena. Osumnjičeni su delimično priznali dela za koja se terete, ali negiraju pojedine optužbe i međusobno se optužuju.

Hapšenje je obavila specijalna jedinica austrijske policije "Kobra" nakon višemesečnih istraga, u saradnji s kriminalističkom službom.

Pretresom stanova pronađeno je tri kilograma kokaina, kao i manja količina drugih narkotika. Policija smatra da je kokain bio namenjen za tržište Koruške.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track