RIJALITI PRAVOSUĐE: Kristijana sud opet častio slobodom
Foto: Stefan Jokić

Umesto da ide u Zabelu, Golubović pušten iz CZ

RIJALITI PRAVOSUĐE: Kristijana sud opet častio slobodom

Crna Hronika -
Sprdnja bez prestanka: Viši sud u Beogradu odlučio da Goluboviću ukine pritvor, u kom je bio zbog pretnji starleti Tamari Đurić, iako se očekivalo da bude sproveden na izdržavanje kazne zbog dilovanja

BEOGRAD - Kristijan Golubović je na osnovu odluke Višeg suda u Beogradu - umesto da ode u zatvor - od juče ponovo na slobodi! Kristijan je iza rešetaka proveo 14 dana zbog pretnji preko Fejsbuka učesnici „Farme“ Tamari Ðurić, a iako se očekivalo da će pravo iz pritvora biti poslat da dosluži kaznu od osam godina zatvora zbog trgovine heroinom, narko-diler je po ko zna koji put namagarčio sud!Podsetimo, Golubović je uhapšen 19. januara u Kraljevu i na teret mu je stavljeno ugrožavanje sigurnosti Đurićeve.Rok za žalbu tri dana- Viši sud je ukinuo pritvor Kristijanu Goluboviću i odredio mu meru zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa oštećenom, uz zabranu korišćenja interneta za vreme trajanja mere, kao i obavezu javljanja nadležnoj policijskoj stanici - potvrdila je Tanja Koljenšić, portparol Višeg suda u Beogradu.Golubović je kapiju Centralnog zatvora napustio oko 17.30 sati. Nekoliko minuta ranije uručena mu je odluka Prvog osnovnog suda, koji je odbio njegovu molbu za odlaganje odlaska na izdržavanje kazne, inače četvrtu koju je do sada podneo.- Na osnovu nalaza i mišljenja veštaka, a na osnovu priložene lekarske dokumentacije, neosnovani su i neopravdani razlozi koje je naveo za odlaganje kazne - potvrdila je Ivana Ramić, portparol Prvog osnovnog suda.Međutim, to ne znači da će se Kristijan već danas naći u Zabeli, pošto ima rok od tri dana za žalbu na ovu odluku.- Bilo je očekivano da ga sud, ukoliko se dogodi da mu pritvor bude ukinut, pošalje u Zabelu jer ga čeka tri godine i osam meseci zatvora. Međutim, on je ponovo iskoristio neažurnost i nesposobnost naših sudova i izdejstvovao izlazak na slobodu - kaže Kurirov izvor iz srpskog pravosuđa.Golubović je, podsetimo, kao razlog za poslednje odlaganje robije naveo loše zdravstveno stanje.- Dva puta mu je izvršenje kazne odlagano zbog rođenja deteta, a jednom zbog boravka u rijalitiju „Farma“ i ugovora koji je zaključio s produkcijom. Ni tada, međutim, nije otišao da odsluži ono što mora, već mu se zdravlje iznenada pogoršalo. O svojoj bolesti, međutim, nije odmah dostavio dokumentaciju, već tek pošto se našao iza rešetaka. Jasno je da se on sve vreme poigrava s pravosuđem i da mu to prolazi nekažnjeno - dodaje sagovornik iz suda.Ima još postupakaOsuđenom narko-dileru, podsetimo, osim kazne koju mora da izdrži, preti robija i zbog ozbiljnih pretnji cimerima sa „Farme“ Maji Nikolić, Lepomiru Bakiću i Radetu Laziću, ali i zbog toga što je, kako se sumnja, naneo povrede Jeleni Milošević, poznatijoj kao Balerina, zbog čega se protiv njega vodi postupak u Osnovnom tužilaštvu u Mladenovcu. Krivična prijava podneta je i zbog nasilničkog ponašanja prema Aci Živanoviću, ali i ugrožavanja sigurnosti novinarima, za koje je rekao da bi im „sekao glave kao mudžahedin“.

Tamara ĐurićON JE NEBITANStarleta Tamara Ðurić, zbog koje je Golubović završio u pritvoru, kaže da joj njegov izlazak na slobodu ne smeta.- Meni je on bezopasan i nebitan, neka su ga pustili. Već sam govorila da mi njegov pritvor ništa ne znači. Potpuno mi je svejedno da li je unutra ili napolju, o tome odlučuje zakon, a ne ja - izjavila je starleta.

AdvokatKRISTIJAN SE LOŠE OSEĆAKristijanov branilac, advokat Gvozden Grgur kaže da je odluka o ukidanju pritvora očekivana.- Odluka da vanpretresno veće prihvati žalbu očekivana je, s obzirom na to da moj branjenik nije učinio krivično delo koje mu se stavlja na teret - kaže Grgur. On navodi i da će se žaliti na odluku da Kristijan mora na služenje kazne.- Smatram da se njegovo zdravstveno stanje još više pogoršalo otkako je iza rešetaka, na šta sam i upozoravao sud - kaže advokat.

Bahat i dalje postavlja uslove PUSTITE ME NA ĆERKIN ROĐENDANGolubović je juče oko 17.20 sati, hodajući na štakama, izašao iz pritvora, a ispred CZ sačekao ga je prijatelj.- Nije ni trebalo da idem u zatvor jer ovaj put ništa nisam uradio! Treba da se javim na izdržavanje kazne u Požarevcu, ali imam pravo na žalbu. Idem sad kod žene i deteta. Drago mi je što je neko uslišio moje molitve jer je za osam dana mojoj ćerki Veri rođendan i zakazano krštenje u manastiru Žiča - kaže Golubović.On je naveo da se nada da će prisustvovati ćerkinom krštenju, a posle „mogu i da ga vode na Mars da robija“.- Ne bežim od toga da idem u zatvor, ali ovo što su napravili s Tamarom Ðurić je zaista mizerni trik, koji je dokazao da trostruki aršini postoje kad je Kristijan u pitanju. Uvek sumnjaju da je Kristijan samo jedan monstrum, kriminalac, jedna banalna istetovirana sirovina, koja ne može da se vrati na pravi put. Ne daju mi drugu šansu - kaže Golubović.On je rekao da mu je Stanija Dobrojević poslala 30.000 dinara, kao i da mu je kao pobednica „Farme“ dala polovinu nagrade u iznosu od 25.000 evra.- Stanija je pokušala nekoliko puta da mi dođe u posetu, ali to ne ide tako. Svaka joj čast na prijateljstvu, mislim da me je ispoštovala za pola nagrade i da je to dala mojoj supruzi i advokatu - kaže Golubović. (Z. N.)

ReagovanjaMilan Kostić, psiholog DRŽAVA JE TRULATo što se Kristijan nalazi na slobodi i što već toliko dugo uspešno izbegava služenje zatvorske kazne je nedopustivo. Cela Srbija zna da je osuđen kriminalac. On se šeta na slobodi, i to najverovatnije zato što je u pitanju rijaliti zvezda. Ovo je dokaz da je država trula.Zoran Stoiljković, SOCIOLOG KAKO JE OVO MOGUĆE?U Srbiji je više nego očigledno da postoje građani prvog, drugog i trećeg reda. Međutim, izgleda da samo za građane trećeg reda važe zakoni. Pitanje za pravosuđe je kako je ovo uopšte moguće.Dobrivoje Radovanović, kriminolog TREBALO JE DA GA ODBIJUNije mi jasno zašto je Kristijanu Goluboviću uopšte dato dodatno vreme da dostavi kompletnu medicinsku dokumentaciju. U moje vreme, ako optuženi u samom startu ne bi dostavio dokumentaciju, sud bi mu odbio molbu.Darko Trifunović, Fakultet za bezbednost SKLON JE NASILJUOn je sklon nasilju i nije jasno zašto je doneta takva odluka. Poražavajuće je to što su neki mediji od njega napravili zvezdu. On je u međuvremenu izvršio još neka dela, trebalo je posle pritvora odmah u zatvor.

HronologijaFENOMEN KRISTIJANjanuar 2010 - Golubović uhapšen ispred crkvedecembar 2013 - pušten iz pritvorajanuar 2014 - Viši sud ga osudio na 14 godina zatvoranovembar 2014 - Apelacioni sud mu smanjio kaznu na osam godina zatvorajul 2015 - Prvi osnovni sud mu odobrio molbu za odlaganje zbog rođenja detetaoktobar 2015 - Sud mu odbio novu molbu za odlaganjeoktobar 2015 - Viši sud odlučio da odloži zatvor zbog rođenja deteta iako je bio u rijalitijujanuar 2016 - odlazak na odsluženje Kristijanu odložen zbog „Farme“januar 2016 - uhapšen zbog pretnji Tamari Đurićfebruar 2016 - pušten iz pritvora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track