SPECIJALNI SUD: Potvrđena optužnica protiv Gordane Popović zbog zloupotrebe robnih rezervi
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Slučaj manjka robe Republičke direkcije

SPECIJALNI SUD: Potvrđena optužnica protiv Gordane Popović zbog zloupotrebe robnih rezervi

Crna Hronika -
Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv direktorke "Luks in agrar" iz Krčedina Gordane Popović kojom se tereti za zloupotrebe sa robnim rezervama.

Na ovu odluku odbrana ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, saopšteno je iz suda. Istragu protiv Popovićeve u aprilu prošle godine pokrenulo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

To je bila šesta po redu istraga povodom manjka robe koju je Republička Direkcija za robne rezerve poveravala na čuvanje i skladištenje.

Nakon pokretanja postupka iz tužilaštva je saopšteno da je protiv Popovićeve policija podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je prisvojila 12.746.438 kilograma merkantilnog kukuruza i 9.417.962 kilograma merkantilne pšenice, vrednosti 490.413.387 dinara.

Na taj način je sebi i pokojnom suprugu Premilu Popoviću pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 490.413.387 dinara.

Pomenute žitarice poverila joj je Direkcija za robne rezerve na skladištenje i čuvanje od 14. oktobra 2009. do 31. maja 2013. godine.

U saopštenju suda se navodi da je po oceni Krivičnog vanpretresnog veća dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da je okrivljena preduzela radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje joj se optužnicom stavlja na teret, odnosno o ispunjenosti neophodnog materijalnog uslova za optuženje u konkretnom slučaju.

Osim toga, veće nije ovlašćeno da ceni da li činjenice i okolnosti na kojima je optužnica zasnovana pružaju pouzdan osnov za zaključak da je okrivljena učinila krivično delo, ni da li su ispunjeni uslovi da bude oglašena krivom, jer to za podizanje optužnog akta nije potrebno, već opravdanost sumnje koja bi opravdavala iznošenje ove krivičnopravne stvari pred sud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track