ROBIJAŠI ZAVRŠILI ZANAT: Napravili poklone za englesku kraljicu

Osuđenici iz KPZ Niš

ROBIJAŠI ZAVRŠILI ZANAT: Napravili poklone za englesku kraljicu

Crna Hronika -
Aleksandar Grbović, upravnik KPZ Niš, kaže da su sertifikati uručeni prvoj grupi, koja je uspešno okončala obuku

NIŠ - Četrdeset pet osuđenika iz KPZ u Nišu dobili su juče sertifikate za uspešno okončanu obuku za različita zanimanja, što bi trebalo da im olakša zapošljavanje po izlasku na slobodu.Zahvaljujući saradnji Ministarstva pravde, organizacije Help, Radničkog univerziteta i Tehničke škole iz Bora, osuđenici su obučeni za pekare, varioce, krojače i poljoprivredne proizvođače. Nekoliko njih završilo je obuku za rad na mašini CNC, koja uz primenu visokosofisticirane tehnologije omogućava izradu predmeta od plastike, drveta i stakla.

Jedan takav rad, čiji je autor Nenad Ilić, uručen je prošle godine britanskom ambasadoru kao rođendanski poklon kraljici Elizabeti.

- Radim ovde već dve godine i mnogo me je interesovao 3D modeling pa sam zahvalan na pruženoj prilici da se time bavim. Pronašao sam se u tom poslu i nadam se da ću po izlasku iz zatvora naći posao - rekao je Ilić.Aleksandar Grbović, upravnik KPZ Niš, kaže da su sertifikati uručeni prvoj grupi, koja je uspešno okončala obuku.- Važno je da se osuđenici osposobe za poslove koji će im omogućiti zapošljavanje i sprečiti ih da se vrate kriminalu. Njih dvadesetak dobiće posao u toku izdržavanja kazne jer su vrsni varioci, ali naši ljudi su veoma traženi i u drugim delatnostima - objašnjava Grbović.(M. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track