OTAC RADOMIRA POČUČE: Tomo Nikoliću, pomiluj mi sina!

Roditelj televizijskog voditelja traži od predsednika države

OTAC RADOMIRA POČUČE: Tomo Nikoliću, pomiluj mi sina!

Crna Hronika -
Ustaše su nam dva puta palile kuću u Lici. Moj sin se poistovetio s patnjama Rusa u Ukrajini i zato molim Nikolića da mi amnestira dete, kaže Milan Počuča. Radomir je uhapšen prilikom ilegalnog ulaska u Srbiju, a juče je pušten na slobodu

BEOGRAD - Tražim od predsednika Nikolića da mi pomiluje sina. Moj Radomir je otišao na ukrajinsko ratište jer se poistovetio s patnjama naše porodice u Hrvatskoj, ali i s patnjama Srba i Rusa. Ustaše su nam dva puta palile kuću u Lici, prvi put u Drugom svetskom ratu, a drugi put 1991. U genima mu je pravdoljubivost, ali i vojnička čast jer iz kraja iz kojeg potičemo 120 ljudi otišlo je na Solunski front.Ovim rečima je Milan Počuča, otac novinara, voditelja i nekadašnjeg portparola PTJ, obrazložio za Kurir odlazak Radomira Počuče da se bori u Ukrajini na strani proruskih boraca.Izbegli od ustaša- Naša porodica je nekoliko puta završavala u izbeglištvu, prvi put kad je iz rodnog Divosela kod Gospića pobegla iz NDH i 1992. posle probijanja koridora u Bihaću. Želja da se odbrani narod koji je ugrožen krasila je sve ljude iz tog kraja, pa tako i mog sina. Verujem da je posle svega što je Srbe zadesilo u oba svetska rata, kao i devedesetih godina prošlog veka, podstaklo mog sina da se prijavi kao dobrovoljac u Ukrajini - priča Milan.Počuča kaže za Kurir da namerava da od predsednika države traži pomilovanje za sina jer smatra da je sudski postupak protiv njega pred Višim sudom u Beogradu pokrenut u osnovi zbog delikta mišljenja.- Njemu se sudi zbog vređanja Žena u crnom. Reč je o klasičnom deliktu mišljenja koje nema utemeljenje u krivičnom pravu. Sve je to politički. Nije trebalo da ostane bez posla zbog drugačijih stavova. Nikoga nije ugrozio. I u Ukrajinu je išao iz ubeđenja i ljubavi prema braći Rusima - priča Milan.Nek je živ i zdravOn dodaje da je o hapšenju sina, ali i njegovog puštanja na slobodu saznao iz medija.- Ne znam odakle mu ideja da prelazi granicu ilegalno. Redovno smo se čuli telefonom dok je bio u Ukrajini, ali nisam znao da planira da dođe u Srbiju. On ima 40 i kusur godina i samostalno odlučuje. Dovoljno je zreo da sam bude odgovoran za svoje postupke - kaže Počuča i dodaje da je mnogo više strahovao za sina dok je bio u Ukrajini.- Nek je on meni živ i zdrav. Mnogo više sam se plašio dok je ratovao. Jedva čekam da ga vidim - zaključuje sagovornik Kurira.Vest o pištanju iz pritvora Milan Počuča saznao iz medija.- Presrećan sam - zaključio je Počuča.

SASLUŠAN Bivši dobrovoljac na slobodiPOČUČA PUŠTEN IZ CENTRALNOG ZATVORARadomir Počuča je juče po podne pušten iz pritvora uz obavezu da se javlja policiji. On je tokom ispitivanja pred tužiocem izjavio da se ne oseća krivim. On je, kako saznajemo, sve vreme tokom saslušanja bio ozbiljan i staložen i objasnio je zašto je došao u Srbiju.- Želeo sam da se vratim kući. Sve što sam radio samo sam radio po svojoj savesti. Nisam uradio ništa loše, ali sam isto tako spreman da snosim sve posledice i da odgovaram za ono za šta me terete - kazao je Počuča, koji je ponovio da je u rat otišao iz ubeđenja i bratstva s Rusijom.On je ilegalno prešao granicu s Rumunijom preko njive kod Vatina i ubrzo ga je uhapsila policija. Objasnio je da je ušao ilegalno kako bi najpre otišao na miting protiv NATO jer je znao da bi odmah bio uhapšen.Njegov advokat Risto Lekić u interesu istrage nije želeo da komentariše ovaj slučaj.

SudbinaPUČUČU SPASLA DIJANA BUDISAVLJEVIĆHumanitarka Dijana Budisavljević izbavila je iz ustaških logora NDH oko 12.000 dece - uglavnom srpske s Korduna i Kozare i sačuvala im život. Otac Radomira Počuče bio je jedan od njih. Iz rodnog Divosela kod Gospića, sa sestrom Ljubicom i majkom Jelicom, odveden je u logor Jaska. Kad se u medijima pojavila priča o Dijani, Milan Počuča je saznao da je on jedan od spasenih.

HronologijaRASPISANA POTERNICAZa Počučom je 27. novembra 2014. raspisana poternica Višeg suda u Beogradu zbog izbegavanja da se pojavi na suđenju koje se protiv njega vodi zbog optužbi da je ugrozio sigurnost Žena u crnom.On je pretnje uputio putem Fejsbuka, a posredstvom te društvene mreže, uz neprimeren rečnik, poručivao je premijeru Aleksandru Vučiću „da će proći kao Čaušesku“.Predistragu o pretnjama premijeru započelo je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.Ukoliko se dokaže da je učestvovao u ratnim dejstvima, mogao bi pred sudom da odgovara i na osnovu Zakona o dobrovoljcima, koji zabranjuje učešće srpskih državljana u ratnim sukobima u inostranstvu.

Predsedništvo SrbijePOMILOVANJE PO ZAKONSKOJ PROCEDURIPovodom spekulacija da bi Počuča mogao da traži da ga predsednik Tomislav Nikolić pomiluje, iz Predsedništva Srbije poručuju da mora da se poštuje zakon.- Procedura je potpuno jasna, bez obzira na to ko je u pitanju. Dakle, prvo sudski proces mora da se privede kraju i da se potom donese presuda. Onda osuđeni podnosi zahtev za amnestiju Ministarstvu pravde. Ukoliko oni odgovore pozitivno, taj predlog dolazi u Predsedništvo Srbije. Ovde postoji posebna komisija koja se bavi amnestijom i ako oni daju pozitivan odgovor, predsednik može tog osuđenika da amnestira - rečeno je na Andrićevom vencu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track