Jovanu Vraniškovskom potvrđeno 30 meseci zatvora

Jovanu Vraniškovskom potvrđeno 30 meseci zatvora

Crna Hronika -
Poglavar Ohridske arhiepiskopije i mitropolit skopskog uhapšen je 12. decembra 2011. zbog pronevere 250.000 evra crkvenog novca

SKOPLJE- Osnovni sud u Velesu potvrdio je presudu raščinjenom vladiki Makedonske pravoslavne crkve Jovanu Vraniškovskom koji je 2009. u odsustvu osuđen na dve i po godine zatvora zbog pronevere 250.000 evra crkvenog novca, javila je državna makedonska televizija.

Jovan Vraniškovski koga je Srpska pravoslavna crkva imenovala za poglavara Ohridske arhiepiskopije i mitropolita skopskog uhapšen je 12. decembra 2011. godine na graničnom prelazu Midžitlija, pri pokušaju ulaska iz Grčke u Makedoniju.

Vraniškovskom koji se nalazi u zatvoru Idrizovo kod Skoplja, ponovljeno suđenje je do danas nekoliko puta odlagano zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. SPC i MPC vode višedecenijski spor oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji.

MPC je 1950-ih godina od SPC u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, da bi 1967. samostalno proglasila autokefalnost. MPC je kanonski nepriznata crkva koju ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom. MPC je pre dve godine dopunila ime i sada joj je pun naziv Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track