Policajci kao kriminalci!

Zločinci u uniformi

Policajci kao kriminalci!

Crna Hronika -
Čuvari reda, kao i drugi ljudi, lako podlegnu iskušenju jer žele da se obogate za kratko vreme, kaže kriminolog Zlatko Nikolić

BEOGRAD - Kaljaju uniformu!Korumpiranih policajaca ima u svim policijama na svetu, ali samo u Srbiji su pripadnici elitnih policijskih jedinica ubili premijera Zorana Đinđića i bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i čak dvaput pokušali da ubiju lidera SPO. Srpski policajci su često akteri spektakularnih pljački, a poslednja u nizu dogodila se prošle nedelje, kad je četvoročlana banda, u kojoj je bio i pripadnik Interventne brigade MUP Srbije Aleksandar J. (34), pokušala da opljačka filijalu Pireus banke u naselju Braća Jerković!

- Policajci su kao i drugi ljudi. Lako podlegnu iskušenju, jer žele na brzinu nešto da steknu. U 99 odsto slučajeva službenici prelaze na drugu stranu zakona isključivo zbog para i mogućnosti da se, po svojim kriterijumima, obogate! Policajci su službenici MUP sve dok se ne dokaže da su kriminalci. A kad dođe do suđenja, zanimanje im je uvek otežavajuća okolnost i dobijaju oštrije kazne. Trebalo bi da štite javni red i mir, a ne da rade suprotno - kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Jedan slučaj posebno je zgrozio Nikolića.

- Užasnut sam bio informacijom da su petorica policajaca podvodila maloletnicu, a zatim ucenjivala njene klijente kako ih ne bi prijavili! To što su radili gore je od učešća i pomaganja u pljačkama - kaže Nikolić.

U maj 2012 - Aleksandar J. (34), pripadnik Interventne brigade, priveden je zbog sumnje da je pomagao grupi pljačkaša u kojoj je bio i njegov dve godine mlađi brat Srđan. Sumnja se da je ova ekipa opljačkala pet banaka, iz kojih su odneli oko pet miliona evra.

Neki od zločina u kojima su učestvovali pripadnici MUP

U oktobar 1999 - Bivši pripadnici DB Radomir Marković, Milorad Ulemek, Nenad Ilić Nenad Bujošević i Duško Maričić pokušali su da ubiju lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.

U avgust 2000 - Pripadnici JSO oteli su i ubili Ivana Stambolića. Nesrećni čovek je s dva hica iz pištolja pogođen u potiljak. Potom su ga ubacili u jamu, posuli krečom, polili vodom i zakopali, a preko humke stavili panj. Stambolićevo telo pronađeno je dve i po godine kasnije, nakon akcije „Sablja“.

U mart 2003 - Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i pripadnici „zemunskog klana“ ubili su premijera Zorana Đinđića hicem u srce u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Đinđićev telohranitelj Milan Veruović tad je ranjen, a na njih je pucao Jovanović.

U april 2012 - Petorica pripadnika beogradske policije uhapšeni su zbog sumnje da su podvodili 17-godišnju devojku, a potom ucenjivali njene klijente i uzimali od 300 do 500 evra kako ih ne bi prijavili. Ceo slučaj otkriven je nakon što je jedan od klijenata ucenu prijavio unutrašnjoj kontroli MUP Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track