UHAPŠEN UJAK HAŠIMA TAČIJA: Sulja je petljao sa Srbima

U PRITVORU

UHAPŠEN UJAK HAŠIMA TAČIJA: Sulja je petljao sa Srbima

Crna Hronika -

Stručnjaci smatraju da kriminalno udruživanje nema nikakve veze sa nacionalnošću. Osumnjičene povezao isključivo interes za velikom zaradom

Ljubiša Vujović, saradnik Azema Sulje, osumnjičen za malverzacije sa društvenim i privatnim zemljištem u okolini Prištine, uhapšen je u nedelju uveče. Njega su uhapsile policija Euleksa i Kosovska policija, a vest je potvrdilo i kosovsko tužilaštvo.Vujović je osmi po redu uhapšeni član ove grupe na čijem se čelu nalazio Azem Sulja.- Potvrđujem da je uhapšena osoba iz grupe osumnjičenih u akciji protiv korupcije. Ne znamo detalje o toj osobi, ali je uhapšen na prelazu Jarinje - rekao je za kosovske medije portparol kosovskog tužilaštva Ekrem Lutfi.Novac je meriloPre Vujovićevog hapšenja, Azem Sulja se predao 29. aprila kosovskim istražnim organima na granici sa Albanijom i određen mu je pritvor od 30 dana. Za njim je bila raspisana poternica zbog sumnje da je predvodio organizovanu kriminalnu grupu koja je falsifikovanom dokumentacijom otuđila društveno i privatno zemljište srpskih porodica u okolini Prištine, vrednosti od 30 miliona evra.On je inače nekadašnji poslanik Skupštine Kosova, komandant Oslobodilačke vojske Kosova i ujak kosovskog predsednika Hašima Tačija.- Pretpretresni Euleksov sudija izdao je nalog za hapšenje optuženog 26. aprila 2016. Uhapšen je 29. aprila 2016. godine i izveden pred sudiju Euleksa kako bi mu se odredio pritvor. Slučaj vodi kancelarija specijalnog tužilaštva Kosova - navodi se u saopštenju o odluci određivanja pritvora koje prenose kosovski mediji.Kriminolog Zlatko Nikolić u izjavi za Kurir ističe da kriminalno udruživanje Srba sa Albancima nema nikakve veze sa nacionalnošću.- Kriminalci se udružuju s kriminalcima, to nema veze s nacionalnošću. Jedino merilo im je novac i zato su otimali i varali na Kosovu. Dobro je da je pokrenuto raščišćavanje te organizovane grupe koja je imala političku pozadinu - kaže Nikolić.

Malverzacije

Kako navodi, za funkcionisanje ove mešovite grupe ključna je bila podrška koju su imali.- Da nije bilo te podrške, oni ne bi mogli da otimaju zemlju. Nažalost, nisu jedini. Na Kosovu ima i drugih grupa koje imaju manju moć. Možda će ovo uplašiti neke druge, pa će se ti ljudi prizvati pameti kada su malverzacije u pitanju - navodi naš sagovornik.Sagovornik Kurira podseća da na Kosovu ima i drugih „unosnih biznisa“ koji nisu utemeljeni u zakonu.- Na Kosovu je atraktivna prodaja oružja, a kao tranzitna zona pogodno je za narko-trafiking. Razvijena je i proizvodnja sintetičkih droga - ističe Zlatko Nikolić.Kosovska policija i Euleks krajem aprila pretresli su 42 lokacije i uhapsili šest osoba. Tada je i saopšteno da se Sulja tereti da je lider grupe od 40 osoba koju su činili i Srbi, a koja je bila aktivna od 2006. godine. Kako se navodi, zemljište su prisvajali krivotvorenjem zvaničnih dokumenata i davanjem mita javnim službenicima.

Osumnjičeni za korupciju„SLUČAJ DAJE“„Slučaj Sulja“ se u medijima naziva i „slučajem daje“ jer je Azem Sulja blizak rođak Hašima Tačija. „Daje“ znači ujak. Mediji su preneli i fotografije, kada se u društvu predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija nalazio upravo Sulja. Portal Zeri objavio je tekst s naslovom „Partija osumnjičena za korupciju“, navodeći da se više od 15 članova vladajuće Demokratske partije Kosova suočava sa sudskim procesima za različita krivična dela.

Dugačak spisakU GRUPI I POLICAJCIInteresantno je da se među 51 osumnjičenim navode imena muškaraca za koje se tvrdi da su bili srpski policajci. Optuženi Srbi su službenica opštinskog suda u Gračanici Biserka Adančić, Milijana Vlasačević, kosovski policajci Ljubiša Vujović i Aleksandar Blagojević, nekadašnji srpski policajac Vidosav Novaković, Božidar Lekić...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track