Najnovije vesti

PRESUDA ZA ŠVERC KOKAINA: Počelo razmatranje žalbe Darka Šarića
Foto: Dado Đilas

Apelacioni sud

PRESUDA ZA ŠVERC KOKAINA: Počelo razmatranje žalbe Darka Šarića

Crna Hronika
07:14h

BEOGRAD - Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je počela javna sednica za razmatranje žalbi na presudu kojom je Darko Šarić prošlog leta osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu, a njegovi saradnici na kazne od 11 do 15 godina zatvora.

Sednica žalbenog suda održava se u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, kojoj prisustvuje i Šarić.Šarić, naime nije prisuvao objavljivanju presude Specijalnog suda u julu prošle godine jer kako je tada saopšteno, nije želeo.

Danas je po sopstvenoj želji priveden iz pritvrske ćelije na optuženičku klupu specijalne sudnice koji su praktično u istom zatvorskom kompleksu.

Na današnjoj sednici sudija izvestilac Dragoljub Đorđević je počeo da obimnu presudu predstavlja sudskom veću što bi moglo da potraje ceo današnji pretres.

Na sednici sud će razmatrati najpre navode presude a potom i žalbe tužilaštva i odbrane, nakon čega će optuženii njihovi branioci dobiti priliku ako žele da i usmeno obrazlože svoju žalbu.

Termini predviđeni za javnu sednicu su i 18, 19, i 20. maj, kao i naredne sedmice 24, 25. 26, i 27. maj.Apelacioni sud može da presudu potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima, da je ukine i naloži da se suđenje ponovi, a može i da zakaže glavni pretres u drugostepenom postupku i sam izvede ključne dokaze.Šarić je kao organizator kriminalne grupe 13. jula 2015. godine pred Specijalnim sudom osuđen na 20 godina zatvora.

Kao suorganizari grupe osuđeni su Goran Soković, koji je u bekstvu i Željko Vujanović na 20, odnosno 18 godina zatvora.Rodoljub Radulović, poznat i kao Miša Banana, koji je takođe u bekstvu, prvostepenom presudom osuđen je na 11 i po godina zatvora.Ostali članovi Šarićeve grupe osuđeni su na kazne zatvora od 11 do 15 godina zatvora, dok su svedoci saradnici dobili od pet do 10 meseci zatvora.

Tako je svedok saradnik Nebojšsa Joksović osuđen na pet meseci zatvora, Draško Vuković na osam, a Radan Adamović na 10 meseci zatvora.

Na po 15 godina zatvora u odstustvu su zbog bekstva osuđeni Nenad Novaković i Boško Nedić, a Marko Pandrac, koji je takođe u bekstvu na 13 i po godina zatvora, koliko je dobio i Darko Tošić.Nikola Dimitrijević osuđen je na 13 godina zatvora, a na po 11 su osuđeni Živko Sidinski, Boban Stojilković, Marko Dabović i Borislav Tunjić.

Na istu kaznu osuđeni su Nebojša Sretenović, Marko Račić, i Vladimir Račić koji su u bekstvu.Petar Obradović, koji je u bekstvu, osuđen je na 12 i po godina, a Milovan Milovac takođe odbego na šest meseci manje.

Prvostepenom presudom optužbi su oslobođeni Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mišić.Svi optuženi, osim Šarića, koji nisu u bekstvu, sada se brane sa slobode.Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru.

Pre toga je od početka postupka krajem 2009. godine, bio u bekstvu.Tužilaštvo za organizovani kriminal je inače tražilo da se Šarić i ostali osude na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina, dok je Šarić tokom suđenja tvrdio da su mu optužbe namontirane voljom bivše vlasti.

Proces se vodio po šest spojenih optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji "Balkanski ratnik".

Osuđujućoj presudi su pored prisluškivanih razgovora, i izjava svedoka saradnika pomogla i priznanja devet optuženih koji su priznali krivicu i zaključili sporazum sa tužilaštvom za organizovani kriminal.U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...