POČUČA: Ženama u crnom je potrebno žrtveno jagnje
Foto: Printscreen YT

Nastavak suđenja zbog pretnji na Fejsbuku

POČUČA: Ženama u crnom je potrebno žrtveno jagnje

Crna Hronika -

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal vodi krivični postupak protiv Počuče, po optužnom predlogu zbog pretnji Ženama u crnom upućenih preko društvene mreže Fejsbuk.

BEOGRAD - Na glavnom pretresu u postupku protiv nekadašnjeg portparola Protivterorističke jedinice MUP Srbije Radomira Počuče, optuženog zbog ugrožavanja sigurnosti aktivista nevladine organizacije "Žene u crnom", održanom danas u Višem sudu u Beogradu, Počuča je ponovio da nije počinio krivično delo za koje se tereti.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal vodi krivični postupak protiv Počuče, po optužnom predlogu zbog pretnji "Ženama u crnom" upućenih preko društvene mreže Fejsbuk.

"Moj status je mišljenje i stav, a ne bilo kakva naredba, zato sam i počeo status sa mislim da... Nisam imao nameru da ugrožavam živote ljude", rekao je Počuča koji je danas saslušan u Višem sudu u Beogradu.

On je kazao i da nije imao bilo kakvu nameru da učestvuje u "linču 'Žena u crnom' koji su mediji stvorili", niti da bilo koga poziva na linč.

Počuča je ocenio i da se nevladine organizacije "Žene u crnom", Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Komitet pravnika za ljudska prava, služe provokacijama, a da je država to dozvolila.

"Besmislenost optužbe je svima jasna, jedino što je toj nevladinoj organizaciji potrebno žrtveno jagnje i da se guši rodoljubiva svest ovog naroda", dodao je on.

Sudija Tatjana Sretenović rekla je da će na sledećem ročištu zakazanom za 19. juli, zamenik javnog tužioca morati da odgovori na pitanje zašto su u tužbi kao oštećene navedene koordinatorka Staša Zajović i dve članice te organizacije Violeta Đikanović i Ljiljana Radovanović.

"Mogu da razumem zašto Zajović, jer je ona koordinatorka, ali ne znam po kom osnovu su još dve osobe navedene. Zašto onda nisu sve članice te nevladine organizacije i to je pitanje za zamenika tužioca", rekla je Sretenović.

Tužioci su ocenili da to što optuženi i njegova odbrana ne vide elemente krivičnog dela govori o tome da "ne poznaju savremeni sistem komunikacija i to da se u 21. veku može i putem društvenih mreža učiniti ozbiljna pretnja".

Na sledećem ročištu biće saslušane tri članice "Žena u crnom" - Staša Zajović, Violeta Đikanović i Ljiljana Radovanović, a u toku postupka biće izvršen uvid u status na Fejsbuku, kao i kaznena evidencija Počuče.Počuča je krajem marta uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja suđenja, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode i oduzet mu je pasoš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track