Karadžić traži puštanje na privremenu slobodu

Karadžić traži puštanje na privremenu slobodu

Crna Hronika -
Karadžić će zahtev zasnovati na tvrdnji da tužioci u dvogodišnjem dokaznom postupku, koji je završen 4. maja, nisu dokazali njegovu krivicu

HAG - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražiće 11. juna pred Haškim tribunalom da bude oslobođen optužbi za genocid i druge zločine u BiH, a Haško tužilaštvo odgovoriće na taj zahtev dva dana kasnije, saopštio je danas sud u Hagu.Karadžić će zahtev zasnovati na tvrdnji da tužioci u dvogodišnjem dokaznom postupku, koji je završen 4. maja, nisu dokazali njegovu krivicu.Tužioci će, s druge strane, tvrditi da su izveli dovoljno dokaza protiv Karadžića za svih 11 tačaka optužnice.Odluku o Karadžićevom zahtevu da bude oslobođen posle prve polovine procesa, raspravno veće predsedavajućeg O Gon Kvona doneće posle junske rasprave.Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Suđenje Karadžiću počelo je krajem oktobra 2009, ali je tužilaštvo prvog svedoka pred sudije izvelo tek sredinom aprila 2010.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Tribunal je podneo krajem jula 1995, ali je on ostao na slobodi do 21. jula 2008. kada su ga u Beogradu uhapsile vlasti Srbije i zatim izručile u Hag.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track