GROM UBIO DVE DEVOJČICE: Bože, što nam uze anđele!

Srbija zavijena u crno nakon što je grom ubio dve devojčice

GROM UBIO DVE DEVOJČICE: Bože, što nam uze anđele!

Crna Hronika -

U Aleksandrovcu danas proglašen dan žalosti zbog pogibije devojčica Anđele Bačević i Ivane Ivanović, iz čijih su kuća juče dopirali samo leleci i jecaji

ALEKSANDROVAC - Aleksandrovačka Župa zavijena je u crno nakon tragične pogibije dve devojčice koje je prekjuče tokom nevremena udario grom u Kruševačkoj ulici u Aleksandrovcu, u blizini Hale sportova.

Anđela Bačević (15) i Ivana Ivanović (15), drugarice iz detinjstva, koje su pre dva dana u Aleksandrovačku Župu doputovale iz Švajcarske u posetu rođacima, gde su stradale pri povratku s gradskog bazena.Obe su rođene u Švajcarskoj, gde su im roditelji gastarbajteri, a upoznale su se u ranom detinjstvu jer su obe bile članice tamošnjeg srpskog kulturno-umetničkog društava. Anđela i Ivana bile su veoma bliske, a intenzivno su se družile i tokom leta, kad bi bile u poseti babama i dedama u Aleksandrovcu, odnosno susednom selu Rudenica.Najmlađa unuka- Ivana me je zamolila da je odvezem u Aleksandrovac da bi s drugaricom otišla na bazen. Kamo sreće da je nisam pustio, ovako sam izgubio najmlađu unuku - kroz suze govori neutešni Ivanin deda Zoran Ivanović.Nesrećna Ivana je četvrto dete u porodici Ivanović, a ima tri starije sestre Andreu (26), Anđelu (24) i Aleksandru (19). Roditelje Bobana i Mirjanu tragična vest zadesila je u Švajcarskoj, odakle su odmah krenuli put rodne Rudnice.- Ne znam gde će biti sahrana, ali više verujem da će moji sin i snaha odlučiti da to bude u Švajcarskoj jer tamo žive i mogu stalno da posećuju grob - kazao je neutešni deda Zoran. Njegova supruga Milunka plačući je grlila Ivaninu sliku, dok su pristigli rođaci pokušavali da je uteše.

Mesto udara groma... Marko Zajić kaže da je prizor bio stravičan
Mesto udara groma... Marko Zajić kaže da je prizor bio stravičan

Bol i tuga zavladali su i u kući Bačevića u Aleksandrovcu, iz koje su juče samo dopirali jecaji Anđeline majke Mirjane i oca Milana. Ožalošćena rodbina i prijatelji neprekidno su pristizali u kuću kako bi im izjavili saučešće. Anđela će danas biti sahranjena u Aleksandrovcu.Veliki broj građana juče je na mestu na kojem je grom udario devojčice palio sveće i ostavljao cveće. Meštani tvrde da je grom pogodio visoku lipu ispod koje su tog trenutka bile devojčice. Da tragedija bude veća, drvo na sebi nema vidljivih oštećenja od groma koji je ubio devojčice.Mobilni telefonPodsetimo, Bačevićeva i Ivanovićeva poginule su prekjuče tokom nevremena, pri povratku s gradskog bazena u Aleksandrovcu. Prema prvim podacima, one su nastradale od groma koji je udario u drvo pod kojim su se zatekle, a proverava se i da li su u trenutku tragedije koristile mobilni telefon.

Očajna... Baba Milunka ne odvaja se od slike stradale unuke Ivane
Očajna... Baba Milunka ne odvaja se od slike stradale unuke Ivane

IvanovićiOTKAZALI DVE SVADBEU familiji Ivanović zbog tragedije su otkazana dva svadbena veselja koja je trebalo da se održe u narednim danima.- Rođena sestra, kao i sestra od strica nastradale Ivane trebalo je da se udaju. Umesto na svadbu, sad ćemo ići na sahranu. Tragedija - kazao je jedan od Ivaninih rođaka.

Svedok tragedijeNIJE IM BILO SPASAMeštanin Marko Zajić, koji je među prvim dotrčao do devojčica, kaže da je prizor bio stravičan.- Bio sam u kući kad je blesnula munja, a potom se začuo grom od koga se zemlja zatresla. Pogledao sam kroz prozor i video ljude koji izlaze iz kola na ulici i viču: „Poginuše deca!“ Devojčicu koja je bila na trotoaru odmah su ubacili u neka kola i odvezli u bolnicu, dok je za drugu bilo očigledno da joj nema spasa - kazao je Zajić.

KAKO DA SE PREVENTIVNO ZAŠTITITE OD UDARA GROMA1 Čim ugledate munje ili čujete grmljavinu, potražite sklonište. Ne čekajte da padne kiša jer vas grom može udariti i pre početka padavina.2 Najbolje sklonište je građevinski objekat (kuća, zgrada), kao i neka vrsta vozila (automobil, autobus, kombi).3 Ukoliko ste napolju (na livadi, u vodi, u čamcu), bez skloništa u blizini:a) čučnite, sastavite noge i obgrlite ih rukama jer vaše telo ne sme biti najviši objekat u okolini. Nikako ne zauzimati sedeći ili ležeći položaj. Ukoliko pada kiša, obavezno se pokvasite kako bi, u slučaju udara groma, elektricitet prošao preko, a ne kroz telo.b) nemojte stajati ispod visokog drveća, dalekovoda, bandera ili sličnih objekata jer, u slučaju da grom udari u njih, elektricitet će stići i do vas.c) ukoliko se nađete na neravnom terenu, brdu, brežuljku, obavezno se spustite na niži teren.d) cirade trafika, tremovi, brvnare, pa čak i kišobrani ne bi trebalo da vam budu sklonište jer gromovi često udaraju u ovakve objekte.e) ne koristite mobilne.Ukoliko ste u stanu:a) ne dodirujte metalne cevi ili bilo koje druge instalacije u stanub) sklonite se s prozora, balkona, verandic) ne perite sudove i ne tuširajte sed) ne koristite fiksni telefon, već samo mobilnie) isključite računar, dok na laptopu možete raditi pomoću njegove baterije i bežičnog interneta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track