FILMSKA PLJAČKA BANKE: Ukrao 70.000 evra i otišao na more!
Foto: Shutterstock

Blagajnik opljačkao Vojvođansku banku u Nišu

FILMSKA PLJAČKA BANKE: Ukrao 70.000 evra i otišao na more!

Crna Hronika -

Bankar A. A. iz Niša dolijao kada je jedan štediša tražio isplatu svog uloga i ustanovio da mu je račun prazan

NIŠ - A. A. iz Niša, blagajnik Vojvođanske banke u tom gradu, sumnjiči se da je od štediša ukrao 70.000 evra, saznaje Kurir.Pljačka je otkrivena kada je jedan klijent došao da podigne svoj ulog i ustanovio da mu je račun prazan, dok je blagajnik u isto vreme bio na letovanju u Grčkoj. Protiv njega je podneta krivična prijava i dobio je otkaz.Spiskao tuđi novacA. A. već 14 godina radi u ovoj banci, a njegove kolege tvrde da se on i ranije služio novcem onih koji su mu ga poverili na čuvanje. Pre nekoliko dana konačno je dolijao.- Štediša se šokirao kada mu je rečeno da nema njegovih para. Odmah je sprovedena interna kontrola, a kad je ustanovljeno da je novac proneveren, obaveštena je i policija. A. A. je u to vreme bio na letovanju u Grčkoj, a iz banke su ga pozvali da se hitno vrati, što je on i učinio. Kad je došao u banku, rekao je: „Sve sam istrošio, nemam ništa da vratim“ - kaže jedan od njegovih kolega. On tvrdi da se to moglo očekivati jer su primetili da A. A. i ranije mulja sa štednim ulozima.- Svi su za to znali, večito je bio u ogromnom minusu iako je to nama zabranjeno, a nikada nije odgovarao ni disciplinski. Uvek je uspevao da se izvuče i prikrije to što radi. Dobio je otkaz, a još jedan blagajnik je suspendovan jer je trebalo ranije da se reaguje dok se nije ovo desilo - kaže naš sagovornik.Prilikom prve kontrole ustanovljeno je da je nestalo oko 40.000 evra, međutim, kako saznajemo, daljim ispitivanjem poslovanja ovaj iznos se povećao na 70.000 evra. Koliki će biti finalni bilans krađe, znaće se nakon okončanja istrage, u koju se uključilo tužilaštvo i niška policija.Dobio otkazProtiv ovog službenika podneta je krivična prijava i istražuje se da li je proneverio još novca. Banka u saopštenju navodi da je odmah nakon što je identifikovala slučaj sprovela internu istragu. Međutim, kako ističu, u cilju istrage nisu u mogućnosti da iznose detalje ovog događaja, ali naglašavaju da nijedan njihov klijent neće biti oštećen.Banka je saopštila da će obeštetiti klijente, a štetu od kradljivca će morati da nadoknadi preko suda. Međutim, kako dosadašnja praksa pokazuje, nijedna banka do sada nije uspela da naplati ukradeno, s obzirom na to da su u pitanju ogromne sume, koje bi nesavesni bankari potrošili do poslednjeg evra.

Rizik se isplatiMINIMALNE KAZNEIako zakon predviđa maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora za zloupotrebu položaja odgovornog lica, kako je okvalifikovana pronevera u banci, niko od optuženih nije dobio ni blizu toliko. Tako je bankarka iz Vršca koja je ukrala 13,5 miliona dobila tri godine zatvora.

MILIONSKE KRAĐE1,4 miliona evra opljačkao 2008. iz sefa filijale Rajfajzen banke u Kragujevcu bankar Aleksandar Spasić (30)800.000 evra ukrao Vladan B. (54), šef ekspoziture Komercijalne banke u Beogradu560.000 evra prokockao Miloš Krivokapić, službenika AIK banke u Nišu400.000 evra opljačkala dva bankara s računa jednog penzionera200.000 evra ukrao kruševački bankar Aleksandar Jevtić (32) iz filijale Hipo Alpe-Adrija banke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track