Ponovljeno suđenje Mikeliću odloženo za 31. maj

Ponovljeno suđenje Mikeliću odloženo za 31. maj

Crna Hronika -
Sudija Željko Horvatović odložio je ročište zbog bolesti zamenice državnog tužioca

ZAGREB- U Županijskom sudu u Zagrebu za 31. maj odložen je početak ponovljenog suđenja bivšem premijeru SAO Krajine Borislavu Mikeliću (73) za ratni zločin protiv civila na području Petrinje.

Sudija Željko Horvatović odložio je ročište zbog bolesti zamenice državnog tužioca.

Na sudu se nije pojavio ni optuženi Mikelić, koji od kraja rata u Hrvatskoj živi u Beogradu.

Njegov advokat Silvije Degen rekao je da je njegov klijent teško bolestan i da neće dolaziti na ročišta u Zagreb.

"Očekujem oslobađajuću presudu, nijedan od svedoka ga ne tereti", rekao je Degen i dodao da njegovom klijentu nije određen pritvor, niti postoji poternica.

Sud u Sisku, koji je 1993. u odsustvu osudio Mikelića na tada najvišu zatvorsku kaznu od 20 godina zatvora, nedavno je odobrio zahtev njegovog advokata za obnovu postupka, ali je slučaj prebačen u Županijski sud u Zagreb, koji je jedan od četiri specijalizovanih sudova za ratne zločine.

Predratni direktor petrinjskog "Gavrilovića" i jedan od najmoćnijih ljudi u tom kraju, optužen je da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatskih vlasti, naređivao napade na Petrinju i ostala mesta u Baniji.

Osim Mikelića, za te zločina osuđeno je još osam osoba, ali su u međuvremenu amnestirane.

Mikelić je 2004. tražio od hrvatskog Ministarstva pravosuđa ponovno razmatranje slučaja, tvrdeći da je žrtva montiranog političkog progona, jer je u inkrimisanom vremenu bio u bolnici.

Budući da je u međuvremenu iz Zakona o krivičnom postupku izbačeno vremensko ograničene od godinu dana od saznanja za presudu do podnošenja zahteva za obnovu postupka, udovoljeno je zahtevu odbrane za obnovu postupka.

Mikelić je aprila 1994. postao premijer SAO Krajine, a, iako pravosnažno osuđen, od tada je učestvovao u pregovorima pobunjenih Srba s hrvatskim funkcionerima koji su održavani i u Zagrebu.

Nakon sloma Krajine pobegao je u Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja