Najnovije vesti

PRIZNAJEM, ŠPIJUNIRAO SAM ZA HRVATE: Čedo Čolović spreman da sklopi nagodbu sa srpskim vlastima!

Ekskluzivno saznajemo

PRIZNAJEM, ŠPIJUNIRAO SAM ZA HRVATE: Čedo Čolović spreman da sklopi nagodbu sa srpskim vlastima!

Crna Hronika
00:00h

Progovorio Penzionisani oficir koji je osumnjičen za špijunažu najpre negirao krivicu, ali je tužiocu odlučio da ispriča sve što zna o velikoj aferi koja potresa dve države, i to u zamenu za blažu kaznu

BEOGRAD - Čedo Čolović (57) iz Ugrinovaca, koji je uhapšen u petak zbog sumnje da je u Srbiji špijunirao za hrvatsku obaveštajnu službu, kako Kurir ekskluzivno saznaje, spreman je da prizna krivicu i otkrije koje je informacije prikupljao za hrvatsku obaveštajnu službu i kome ih je odavao!Izvor Kurira blizak istrazi otkriva da je penzionisani oficir Vojske RSK juče nekoliko sati odgovarao na pitanja zamenika višeg tužioca u Beogradu i da je izrazio spremnost na saradnju. Nakon saslušanja ponovo su ga preuzeli operativci Bezbednosno-informativne agencije, koja ga je i uhapsila. Agenti BIA su ga sa saslušanja odvezli na nepoznatu lokaciju.Raspitivao se za vojsku- Čolović je juče na saslušanju tvrdio da nikad nikoga nije špijunirao i da je Srbija njegova jedina država. Ipak, tokom odgovaranja na pitanja koja su se ticala toga da li se raspitivao o kasarnama i vojnim aktivnostima u blizini granice sa Hrvatskom, on je ipak priznao da je određene informacije prikupljao „iz radoznalosti“ i da ih je možda nesmotreno prosleđivao u razgovorima s ljudima koje je poznavao. Tvrdio je da nije bio svestan da će one biti zloupotrebljene i da je zapravo reč o špijunskoj aferi - otkriva izvor upućen u istragu.

Gotovo saslušanje... Čolovića odvode na nepoznatu lokaciju
Gotovo saslušanje... Čolovića odvode na nepoznatu lokaciju

On navodi da je uhapšeni nekoliko puta ponovio da nije nikakav agent, već čovek u invalidskoj penziji. Insistirao je na tome da je tokom rata 1993. bio ranjen i da njegovo zdravstveno stanje od tada nije bilo dobro.- Suočen sa dokazima koji su prikupljeni tokom njegove „obrade“ i akcije tajnog praćenja, ali i s visokom zatvorskom kaznom koja mu preti, Čolović je ipak popustio i najverovatnije je spreman da pristane na saradnju s istražnim organima - otkriva izvor upućen u istragu i dodaje da bi ovaj špijun mogao mnogo da pomogne u razotkrivanju čitave mreže onih koji vojne i druge važne strateške informacije odaju hrvatskoj službi.Jako obezbeđenjeInače, Čolović je juče u beogradsku Palatu pravde doveden pre osam sati ujutru, i to uz jake mere obezbeđenja, uprkos tome što je Palata pravde, iz koje su praktično iseljeni svi sudovi i tužilaštva, bila potpuno prazna. Više tužilaštvo juče je saopštilo da je posle saslušanja doneta naredba o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog za špijunažu i da je predloženo da mu bude određen pritvor do 30 dana.- Predloženo je da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva da ne bi uticao na svedoke, da ne ponovi krivično delo, kao i zbog uznemiravanja javnosti - saopštilo je juče tužilaštvo.

Reakcije / Hrvati negiraju umešanost u špijunažuKOVAČ: SRBIJA POKAZUJE MIŠIĆEŠef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je da Hrvatska, uprkos pokušajima da uspostavi vezu sa srpskom stranom, nije dobila nikakvu informaciju o hapšenju osumnjičenog za špijuniranje, dodavši da se trudio da dokuči o čemu je reč, ali da mu nije jasno.- Koliko god pokušavao da uključi svoje „mislilo“, svoj mozak, ne mogu da shvatim. Ovo je amaterizam. Sve to zajedno su nekakve neuspele pokazne vežbe, koje ne vode nikuda - rekao je Kovač za N1.Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, ocenjuje da su oni korektni, a da je ovo „pokazivanje mišića“, dodajući da je Hrvatska s drugim susedima smirila tenzije, da je ovo što se događa sa Srbijom iracionalno.- Umesto loših sapunica i filmova, u ne znam čijoj režiji, treba se uhvatiti posla i početi s radom - naveo je Kovač.On je rekao da od petka hrvatske vlasti nisu dobile nikakvu informaciju o hapšenju osumnjičenog za špijuniranje.GUGIĆ: SAZNALI BISMO PREKO NATOAnte Gugić, bivši šef hrvatske tajne službe, misli da je reč o „prljavoj igri“. On smatra da treba pričekati i videti što će Čolović da izjavi pred tužiocem.- U celom slučaju je mnogo nelogičnosti. Hrvatska je članica NATO, te sigurno i preko partnerskih službi ima mogućnost da sazna ako joj preti kakva ugroženost od Srbije, a ne da za to angažuje nekog poput Čolovića. Jedino ako nije posredi njegov materijalni interes ili ga neko vodi kao saradnika da bi opravdao neke svoje troškove, što je, nažalost, često praksa - smatra Gugić.

Saslušanje ČolovićaPRIČAO O RATU U HRVATSKOJČedo Čolović, kako Kurir saznaje, juče je tokom saslušanja detaljno govorio o godinama koje je proveo u Hrvatskoj, sve do 1990.- Skoro četiri sata Čolović je iznosio svoju odbranu bez prestanka. Bio je prilično miran za čoveka koji je uhapšen za tako teško krivično delo. Detaljno je govorio o tome kako je do izbijanja rata živeo u mestu Tepljuh kod Drniša. Naveo je da je tada postao dobrovoljac u vojsci Republike Srpske Krajine i da se borio na srpskoj strani. Pričao je o ranjavanju, lečenju, selidbi u Srbiju - kaže izvor Kurira iz istrage. On navodi da se Čolović osvrnuo i na pozive koje je krajem devedesetih dobijao za saslušanja pred hrvatskim vlastima, ali je nekoliko puta napomenuo da od njega niko nije tražio da postane tajni agent.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...