Najnovije vesti

BOLNICA NEĆE O DETALJIMA: Radenko (8) iz Loznice polomio ruku i umro 6 dana kasnije od infekcije
Foto: Profimedia

Lekar stavio gips i tvrdio da je sve u redu

BOLNICA NEĆE O DETALJIMA: Radenko (8) iz Loznice polomio ruku i umro 6 dana kasnije od infekcije

Crna Hronika

LOZNICA - Osmogodišnji Radenko Nikodinović iz Kozjaka kod Loznice, preminuo je u subotu u Beogradu od posledica trovanja organizma, nastalog posle zadobijenog preloma ruke tokom igre.

Dečak je pre sedam dana 2. oktobra zadobio prelom na sredini unutrašnjeg dela leve podlaktice, zbog čega su ga roditelji automobilom prevezli do Loznice na ortopediju Opšte bolnice. Kako kaže Radenkov otac Milan, dežurni ortoped bio je dr Dobrivoje Bojanić, koji je odmah prihvatio dete i rekao da će najverovatnije biti potrebna operacija u Beogradu.

– Doktor je pregledao dete i pokušao da sanira prelom. Kako je rekao, uspeo je da namesti ruku, da sve uklopi kako treba, obavio snimanje i stavio gips i rekao da ne treba da brinemo. Dete je pustio da ide kući i naš Radenko nije zadržan u bolnici – kroz suze priča otac Milan i tvrdi da nijednog momenta lekar više nije pominjao da dete treba hospitalizovati.

Već tokom noći dečak je dobio temperaturu, tetka Jelena se seća da je bio miran jer se uplašio zbog preloma.

– On je inače bio nemirno dete, ali se te večeri skoro nije ni pomerao, želeći da ga što pre prođu bolovi i ruka zaraste. U ponedeljak je odveden da primi injekciju a temperatura nije spadala, mada nije bila visoka. Majka Zorica gaje odvela kod pedijatra koji je objasnio da je takva temperatura normalna i da je sve drugo uredu sa detetom. Verovali smo lekarima jer su nas uveravali da je sve kako treba i nismo ni razmišljali da negde vodime dete na dodatni pregled – priča Jelena.

Narednog dana, u sredu 5. oktobra, bila zakazana kontrola i previjanje i, kako kažu Radenkovi roditelji, isti lekar je pogledao ranu, očistio je i tad rekao da je ipak trebalo dete ostaviti u bolnici. Majka je pitala da li je normalno da tako otekne ruka, na šta je on objašnjava da dete nije držalo ruku kako treba i da mora da je okrene vertikalno.- Temperatura do 38 je i dalje smatrana za normalnu, doktor je rekao da dete drži ruku podignutu i da će otok spasti. Međutim Radenko se i dalje nije osećalo dobro i oko pet popodne temperatura je bila 39. Predveče je ruka bila hladna i voštane boje, dete je počelo da se trese od temperature i da halucinira. Odvezli smo ga u Hitnu, odatle kod dečjeg pedijatra i onda ponovo na ortopediju gde je opet bio isti lekar. Rekao je da je gips previše stegnut i kad je popustio gips videla sam da je ruka bila strašna. Zadržao nas je na odeljenju i rekao da bi najbolje bilo da dete pošalje za Beograd. Prvo je rekao ujutro, ali kad je suprug otišao iz bolnice, odlučio je da ipak odmah spreme sanitet. Objašnjavao je da to čini radi svake sigurnosti i da je siguran da je on sve uradio kako treba. Iste večeri Redenko je prebačen u Institut za majku i dete u Beograd – priča majka Zorica.

Tamo su lekari brzo obavili sve neophodne preglede i hitno je zakazana prva operacija. Majci su objasnili da će borba za dečakovu ruku biti komplikovana i duga.

- Jedan od doktora je rekao da za 22 godine karijere nije video ovakav slučaj i da se to dešavalo samo u toku ratnih dejstava zbog infekcija. Dali su sve od sebe i posle prve operacije moj sin je malo došao sebi, čak je nešto i pojeo. Usledile su još dve operacije, ali infekcija se proširila na pluća i to su nam javili u subotu ujutro. Retke bakterije su napale organizam, sepsa se proširaila i sledeće što su nam rekli to je da Radenka nisu mogli da spasu i da je preminuo u 9.45 u subotu 8. oktobra – kroz jecaj govore majka Zorica i otac Milan, koji imaju još jedno dete, devojčicu mlađu godinu dana od Radenka.

Pored obavezne medicinske, roditelji su tražili i sudsku obdukciju koja bi trebalo da bude završena u ponedeljak. Nikodinovići planiraju da malog Radenka sahrane u utorak na lokalnom groblju u Kozjaku.

U bolnici neće o detaljima

U Opštoj bolnici nisu mogli da daju nikakve detalje o ovom slučaju, ali je iz službe za odnose s javnošću potvrđeno da je dečak primljen na pregled sa povredama ruke u prošlu nedelju i da je u sredu organizovan njegov transport do beogradskog Instituta za majku i dete.

– U bolnici će svakako narednih dana biti sprovedena kontrola kako bi se utvrdili svi detalji i da li postoji odgovornost medicinskog osoblja za sve štop se dogodilo – potvrđeno je iz lozničke bolnice.

(S.Pajić/Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...