Najnovije vesti

PAO VISOKI POLICIJSKI FUNKCIONER: Špijun CIA otkriven u MUP Srbije!
Foto: MUP Printscreen

PAO VISOKI POLICIJSKI FUNKCIONER: Špijun CIA otkriven u MUP Srbije!

Crna Hronika

BEOGRAD - Operativci Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u saradnji sa kolegama iz MUP Srbije priveli su pre nekoliko dana visokog funkcionera Uprave kriminalističke policije (UKP).

On je osumnjičen da je službenicima CIA, koji su na službi u ambasadi SAD u Beogradu, odavao poverljive informacije iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako kažu naši dobro obavešteni izvori, ovaj policijski funkcioner sumnjiči se da je Amerikance redovno izveštavao o aktivnostima u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim promenma, stanju u službi kao i policijskim akcijama na terenu.

- Te prikupljene informacije prenosio je u direktnom kontaktu sa operativcima CIA. Dakle, reč je o klasičnom obaveštajnom radu, a osumnjičeni je već duže vreme bio pod prismotrom - prenosi nam naš izvor.

Naš sagovornik tvrdi da postoje osnovane sumnje da su još neki državljani Srbije upleteni u ovaj agenturni lanac i da kontraobaveštajne aktivnosti neće završiti samo na ovom slučaju. Takođe, proveravaju se kontakti i sa drugim obaveštajnim službama, ne samo sa američkom, a uskoro se mogu očekivati nova privođenja.

Nagpodio se sa Tužilaštvom... Čeda Čolović
Nagpodio se sa Tužilaštvom... Čeda Čolović

Ovo je za kratko vreme druga akcija otkrivanja osoba koje je u Srbiji vrbovala neka strana obaveštajna služba. Početkom septembra operativci BIA uhapsili su državljanina Srbije Čedu Čolovića, koga je vrbovala hrvatska vojna obaveštajna služba. On je priznao krivicu i nagodio se sa tužilaštvom na tri godine zatvora.

Naše bezbednosne službe razotkrile su imena, pa čak i brojeve telfona hrvatskih operativaca koji su vrbovali i održavali kontakt sa Čolovićem. Napravljeni su tajni snimci, koji su u posedu BIA, koji potvrđuju kontakte Čolovića sa obaveštajcima iz Centra Sigurnosno-obaveštajne agencije Zadar (odeljenje Šibenik).

Prema operativnim podacima obaveštajnih agencija Srbije u našoj zemlji treutno "vršlja" između 100 i 150 agenata, koji za potrebe svojih zemalja svakodnevno, javno ili tajno, prikupljaju informacije. Od 20 najjačih obaveštajnih agencija, koliko ih je aktivno u Srbiji, "najagresivnije" su nemačka (BND), engleska (MI 6), kao i agencija Sjedinjenih Američkih Država (CIA).

ŠPIJUN U STRAHU Zaklaće mi porodicu i jedni i drugi, rekao sam sve, samo ih spasite

SUD DAO ZELENO SVETLO ZA NAGODBU: Hrvatskom špijunu Čoloviću 3 godine robije

PROPEVAO: Izdajnik Čedo Čolović otkrio još špijuna!

ČOLOVIĆ SE NAGODIO: Optuženi za špijunažu pristao na 3 godine zatvora

(Novosti, Foto: Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...