SRBI UHAPŠENI SA 3 TONE KOKAINA: Bela roda razbila nekoliko najopasnijih grupa Evrope!
Foto: Europol

ČISTKA

SRBI UHAPŠENI SA 3 TONE KOKAINA: Bela roda razbila nekoliko najopasnijih grupa Evrope!

Crna Hronika -

Direktor Evropola Rob Vejnrajt objasnio da je ovo moderan način obračunavanja sa kriminalnim grupama koje se bave najtežim krivičnim delima

HAG - Međunarodna policijska akcija „Bela roda 2016“ zadala je jedan od najjačih udaraca svetskom organizovanom kriminalu i razbila nekoliko najopasnijih kriminalnih grupa koje su harale Evropom! Među uhapšenim kriminalcima u 52 zemlje ima i državljana Srbije, koji su uglavnom osumnjičeni za trgovinu narkoticima i trgovinu ljudima.

Proizvodnja... Laboratorije sintetičkih droga
Proizvodnja... Laboratorije sintetičkih droga

Globalnom akcijom koordinirao je Evropol sa sedištem u Hagu, a bilans je hapšenje više od 300 osoba zbog različitih krivičnih dela, zaplenjene su skoro tri tone kokaina, otkrivene su plantaže marihuane, ilegalni bordeli i lažne turističke agencije.Pretresi- Akcija je bila fokusirana na razbijanje opasnih bandi koje se bave preprodajom droge i trgovinom ljudima na teritoriji EU, ali i na otkrivanje organizatora ilegalnih migracija i sajber-kriminala. Racije su vršene u noćnim klubovima, javnim kućama, salonima za masažu i privatnim apartmanima, gde je identifikovano ukupno 529 žrtava trgovine ljudima, među kojima ima dosta Srba. Istraga je pokazala da su u poslovima s belim robljem i organizovanom prostitucijom najaktivnije osobe iz istočne Evrope, Azije i Nigerije - saopšteno je iz Evropola.Ukradene karticeTokom sinhronizovane akcije policijske snage su češljale i aerodrome i imigraciona prihvatilišta, pa je tako otkriveno više kanala preko kojih su migranti protivzakonito prelazili na teritoriju Evropske unije.- Na primer, u Grčkoj je nađena lažna turistička agencija, preko koje su izbeglice prebacivane u Evropu. Identifikovano je 745 ilegalnih migranata, pretreseno je više od 540.000 ljudi i vozila i zaplenjeno je 181.500 evra - piše u saopštenju.„Bela roda“ razbila je i bandu koja je vršila prevare s kreditnim karticama i uhapsila čak 140 osoba koje su kupile avionske karte s ukradenim karticama.Jedna od najvećih svetskih policijskih akcija završena je u nedelju 16. oktobra, a trajala je nedelju dana.- Akcija je imala podršku 52 zemlje i četiri međunarodne organizacije s Evropolom na čelu, a glavni zadatak im je bio da zadaju udarac organizovanim kriminalnim grupama koje deluju na teritoriji EU, ali i širom sveta. Policija je sarađivali s forenzičarima i timovima za istragu i analitičkim timovima koji su vršili unakrsne provere iz baza podataka Evropola i ostalih zemalja - objasnili su iz Evropola medijima.

Rob Vejnrajt, direktor Evropola, istakao je da su sve zemlje i organizacije širom sveta radile kao jedan entitet:- Ovo je moderan način da se obračunamo s organizovanim i ozbiljnim kriminalom. Zadali smo jak udarac kriminalnim grupama, koje su se godinama unazad udruživale radi vršenja najtežih krivičnih dela. Srbija i EUZajedno sa svim državama članicama EU, u akciji su učestvovale i 24 zemlje koje nisu članice EU. Među njima su i Albanija, Australija, Brazil, Kanada, Kolumbija, Ekvador, Makedonija, Island, Indonezija, Hongkong, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Nigerija, Norveška, Panama, Katar, Filipini, Srbija, Singapur, Švajcarska, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD. Pored toga, učestvovale su i druge međunarodne organizacije kao što su Interpol, Evrodžast, Frontek i pomorske analize operativnog centra.

Zaplena kanabisaU BORDELU NAĐENA I TRAVATokom jedne od racija u Austriji je otkrivena plantaža marihuane.- Policija je upala u jednu ilegalnu javnu kuću. Osim što su razbili lanac prostitucije, otkrili su da se vlasnik kluba bavi i uzgajanjem marihuane. Daljom istragom nađena je čitava plantaža kanabisa - saopštila je austrijska policija rezultate akcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track