ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU: Tužilaštvo traži 5,5 godina robije za Čumeta
Foto: Nebojša Mandić

Za pet različitih krivičnih dela

ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU: Tužilaštvo traži 5,5 godina robije za Čumeta

Crna Hronika -

BEOGRAD - Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu da nekadašnjeg svedoka saradnika Ljubišu Buhu Čumeta osudi na jedinstvenu kaznu od pet i po godina zatvora zbog pet različitih krivičnih dela, kao i da mu produži pritvor u kojem se nalazi tačno godinu dana.

Za drugooptuženog vlasnika auto-servisa "Vest" iz Surčina Stevana Petoševića tužilaštvo je predložilo kaznu od pet meseci zatvora.

Sa druge strane, Buhini advokati su tražili oslobađajuću presudu i ukidanje pritvora u kojem se naalzi već godinu dana.

Sud će presudu izreći u toku popodneva u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Bivši svedok saradnik u procesima protiv "Zemunskog klana" i za ubistvo premijera Zorana Đinđića se tereti da je supruzi koja ga je prijavila policiji, poklonio ukradeni "ferari spajder" sa „prekucanim" brojevima na šasiji, a Petošević da mu je u tome pomogao .

Buha se tereti i da je supruzi pretio iz zatvora kao i da je ometao istragu prikrivanjem dokaza i uticajem na svedoke.

On u pritvoru od novembra prošle godine, a pre toga je proveo godinu dana u zatvoru zbog napada na policajca, pripadnika obezbeđenja njegove supruge.

Petošević se tereti za krivično delo posebni slučajevi falsifikovanja isprava.

Izlažući završnu reč, zamenik tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva Nenad Stefanović rekao je da su izvedenim dokazima na suđenju dokazane optužbe protiv Buhe i Petoševića, odnosno da je utvrđeno da su učinili krivična dela za koja se terete.

Buha se tereti za krivična dela posebni slučajevi falsifikovanja u podstrekavanju, prikrivanje, sprečavanje i ometanje dokazivanja i dva krivična dela ugrožavanje sigurnosti, a Petošević za krivično delo posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

Ukazujući da se veći deo optužnice zasniva na svedočenju, još uvek zakonite Buhine supruge, Ivane, tužilac Stefanović je naglasio da njenom iskazu treba dati poverenje jer je jasan i nedvosmislen, uverljiv i ubedljiv.

"U objektivnom smislu verodostojnost njenog iskaza potvrđuju i podaci sadržani u izvedenim pisanim dokazima i veštačenjima", naglasio je zamenik tužioca, ukazujući na konkretne dokumente.

Pored toga, kako je naveo, tužilaštvo je na nesumnjiv način dokazalo da je Buha kupio "Ferari spajder" znatno ispod tržišne cene, da je znao da je ukraden i da je švajcarska dozvola falsifikovana.

Zbog toga je rekao Ivani Buhi da tu dozvolu uništi, a on je pribavio sirijsku saobraćajnu dozvolu i sirijske registarske tablice, koristeći ratno stanje u Siriji i nefunkcionisanje pravne države, naveo je zamenik tužioca u završnoj reči.

Buha je potom zatražio od Petoševića da skine švajcarske saobraćajne tablice i montira sirijske, napomenuo je Stefanović.

Što se tiče krivičnih dela sprečavanje i ometanje dokazivanja i ugrožavanje sigurnosti, optužnica se zasniva na svedočenju Ivane Buhe i policijskog službenika Milana Ljubenovića u pogledu bitnih cinjenica, gde su oba iskaza gotovo podudarna, ukazao je Stefanović, podsećajući na niz pretnji na koje su pomenuti ukazali.

Sa druge strane tužilac smatra da odbrana optuženog nije bila ubedljiva, da je zasnovana na neuspešnim pokušajima da deskredituje i Ivanu Buhu i policijskog službenika Milana Ljubenovića.

Buha je tokom suđenja tvrdio da je Ivana sklona konfabulacijama, da ne govori istinu, da laže, da je promoiskutetna, da je zapostavila njihovo zajedničko dete, kao i da je u vezi sa Ljubenovićem.

Da Ivana Buha nije sklona konfabulacijama, da nema duševne smetnje, kao i da nije „duševni bolesnik" - kao što je to tvrdio Buha, utvrđeno je nalazom i mišljenjem komisije lekara Klinickog centra Srbije.

Tužilaštvo je osporavalo i druge tvrdnje odbrane, koja je pak svoje stavove branila u svojoj završnoj reči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track