POČELA ISTRAGA U HAGU: Ispituju se Karadžićeve tvrdnje o povećanju broja obolelih od raka
Foto: AP, Osuđen, Presuda, Hag, Haški Tribunal

POČELA ISTRAGA U HAGU: Ispituju se Karadžićeve tvrdnje o povećanju broja obolelih od raka

Crna Hronika -

Haški tribunal otvorio je istragu o tvrdnji Radovana Karadžića da su u sudskom pritvoru u Ševeningenu učestala maligna oboljenja, čulo se danas tokom rasprave u stanju u postupku protiv Karadžića.

Sudija Teodor Meron rekao je da je Sud, posle ponovljenih Karadžićevih tvrdnji da je među pritvorenicima povećan broj obolelih od raka, angažovao dvojicu nezavisnih doktora koji trenutno sprovode istragu.

- Njihov izveštaj očekujemo do kraja novembra ili početkom decembra - precizirao je sudija Meron.

Tribunal je 24. marta Karadžića (71), ratnog predsednika Republike Srpske, nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika za taoce, 1992-95.

Sudija Meron danas je naglasio da rok za podnošenje žalbi na tu presudu, koje su najavili i branioci i tužioci, ističe 5. decembra. Odgovore na žalbu suprotne strane, odbrana i optužba moraće da podnesu do 28. februara 2017.

Karadžićev branilac Piter Robinson najavio je da ću u roku podneti žalbu na kojoj, kako je dodao, radi i sam Karadžić.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Karadžić je danas u sudnici sugerisao da bi bilo moguće "i teorijski i praktično" da presudu čeka na slobodi, ali nije zvanično podneo zahtev za privremeno oslobađanje. Tribunal je, ranije ove godine, odbio dva takva Karadžićeva zahteva.

Bivši lider bosanskih Srba i danas je ponovio da mu se zdravstveno stanje, koje je ranije bilo "perfektno", "značajno pogoršalo" od kada je u haškom pritvoru, iako "nema prigovora na zdravstvenu službu".

On se požalio da u pritvoru nije mogao da nastavi da se pridržava "verskog načina života i istočnjačke i naše narodne medicine", kao i da mu nije dozvoljeno da uzima "suplemente".

- Čudna pravila onemogućila su me da preduzmem preventivne korake u očuvanju zdravlja - rekao je Karadžić.Kazao je i da pati od "metaboličkog sindroma i visokog nivoa šećera u krvi" i da lekovima drži "pod kontrolom" povišeni krvni pritisak.

Foto: Kurir

Zato što, "kao pisac", "15 sati dnevno provodi za kompjuterom, a to je težak položaj", Karadžić je, kako je rekao, dobio novu stolicu, ali mu nije dozvoljeno da koristi i jastuk za sedenje koji je kupio.

Karadžić je sudiju pitao i zašto pritvorenici za kontakt s najmilijima ne mogu koristiti skajp, pošto njegovi "iz raznih razloga ne mogu svakog meseca dolaziti" da ga posete.

Po Karadžiću, "uslovi u zatvorima ne prate napredak čovečanstva", a on je "deceniju odvojen od struke i porodice".Sudija Meron, kome se Karadžić zahvalio na dosadašnjoj pomoći, odgovorio je da će od sudskog sekretarijata zatražiti objašnjenje o Karadžićevim primedbama.

Sledeća rasprava o stanju u postupku protiv Karadžića biće, po pravilima suda, održana za četiri meseca.Karadžić je u pritvoru Tribunala od početka avgusta 2008. Tribunal ga je prvi put optužio u jesen 1995, a uhapsile su ga vlasti Srbije krajem jula 2008. u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track