Saslušan i brat muftije Zukorlića!

Udar na finansijski kriminal

Saslušan i brat muftije Zukorlića!

Crna Hronika -
Nermin Smajlović odgovarao na pitanja o poslovanju svoje tri firme. Uhapšene 22 osobe osumnjičene da su carinskim mućkama oštetile budžet za milijardu dinara

BEOGRAD - Potkradali državu!Nermin Smajlović iz Novog Pazara, brat od tetke muftije Muamera Zukorlića, saslušan je juče u okvru akcije Sbpok i Tužilaštva za organizovani kiminal na razotkrvanju finansijskog kriminala kojim je budžet Srbije oštećen za oko milijardu dinara. U velikoj policijskoj akciji nazvanoj „Bazar“, uhapšeno je 14 privrednika i osam carinika u šest gradova Srbije!- Sedište Smajlovićeve firme „Nermeks“ je na prvom spratu kuće muftije Zukorlića, a pripadnici Žandarmerije su tu našli i zaplenili određena dokumenta. Inače, poslovne knjige firme „Nermeks“ vodila je muftijina rođaka. Smajlović je dao izjavu o poslovanju ove i još dve svoje firme - kaže izvor Kurira.Kao organizator kriminalne grupe sastavljene od carinika i biznismena označen je Žarko Radonjić, vlasnik firme „Moraveks“ iz Subotice. On je uhapšen, baš kao i suvlasnik firme Dejan Antić, direktor Branislav Milošević i radnik „Moraveksa“ Danijel Mandić. Privedeni su i Robert Vukov, osnivač „Juteks trejda“ iz Segedina, kao i Zoran Bodić, zaposlen u ovoj firmi.- Među uhapšenima su i zaposleni u Upravi carine u Subotici Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman - kaže izvor iz policije.Direktori i carinici osumnjičeni su da su od 2009. činili carinske zloupotrebe.- Vlasnici i direktori firmi su poslednje tri godine sa službenicima carine u Subotici umanjivali cenu robe poreklom iz zemalja EU i evroazijskih država pri uvozu i carinjenju, a smanjenjem poreza i carina budžetu Srbije naneta je šteta od oko milijardu dinara - potvrdio je direktor policije Milorad Veljović.

Pripadnici Žandarmerije ispred kuće Muftije Zukorlića
Pripadnici Žandarmerije ispred kuće Muftije Zukorlića

Muftija Zukorlić
Muftija Zukorlić

Zukorlić: Demonstracija sileMuftija Zukorlić juče je demantovao da je pretresena njegova kuća, ali je priznao da su inspektori ipak ušli u njegov dom, u kojem je bilo sedište firme Nermina Smajlovića! On je takođe rekao da je Smajlović posle saslušanja pušten na slobodu.- Policija je demonstrirala silu, a ulazak u spavaće sobe u kojima su bile žene obučene u skladu sa islamskim propisima najgrublja je uvreda za muslimanke. Ovakvo ponašanje je poigravanje sa stabilnošću ovog prostora. Ako se ovo nastavi, ovom narodu neće preostati ništa drugo nego da se samoorganizuje u odbrani svoje časti, dostojanstva, kuće i ljudske slobode - rekao je muftija.

Ljajić: Tužiću Zukorlića!Lider SDPS Rasim Ljajić podneće krivičnu prijavu protiv Muamera Zukorlića, koji ga je optužio da stoji iza jučerašnje akcije Žandarmerije u kojoj je muftiji pretresena kuća i firma njegove žene.Ljajić je negirao da ima ikakve veze s tim, te da se „od Zukorlića može sve očekivati, pa i takve besmislice“.

U „Moraveksu“ bez komentaraU subotičkom preduzeću „Moraveks“, čiji su vlasnici među uhapšenima, juče nisu želeli da komentarišu privođenje. Na sajtu tog preduzeća navodi se da je firma specijalizovana za špediciju, uvoz, izvoz, skladištenje i transport robe, kao i za registraciju motornih vozila. Interesantno je i da potencijalnim klijentima nude „nesmetan protok carinske robe, bez zadržavanja na prelazima“!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track