MISTERIOZNA LIKVIDACIJA KRAJEM BURNIH DEVEDESETIH: 17 godina od ubistva Zorana Šijana
Foto: Zorana Jevtić

Do danas nerazjašnjen zločin

MISTERIOZNA LIKVIDACIJA KRAJEM BURNIH DEVEDESETIH: 17 godina od ubistva Zorana Šijana

Crna Hronika -

Na današnji dan pre 17 godina u samom centru Beograda ubijen je kik-bokser Zoran Šijan (35), a do danas nije razjašnjeno ubistvo, a o motivima se samo spekuliše.

Šijanova supruga Goca Božinovska kaže da je pesimista i da ne veruje da će ikada saznati ko je ubio njenog muža.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

- Sve je isto kao i prvog dana. Ništa se nije promenilo sa mrtve tačke. Dosta je vremena prošlo, puno je ljudi koji su možda i znali nešto o tome, ali ipak ne verujem da će smrt mog supruga ikada biti rasvetljena – kaže Goca Božinovska, koja je sa Šijanom u braku provela devet godina.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Ona navodi da Zoranu niko nije pretio niti da zna da li je nekome smetao.

- Ne znamo kome je bilo u cilju da ga ubije. Od ubistva nas niko ne obaveštava šta se događa u istrazi još otkad je Zoran ubijen – dodaje Božinovska.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

O likvidaciji Šijana se u javnosti malo pričalo. Jedino je svedok Slobodan Resimić pre 13 godina na suđenju okrivljenima za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, optužio Nikolu Maljkovića za likvidaciju Šijana, a taj zaključak je izveo iz činjenice što je na licu mesta “viđen auto koji je on vozio“. On je tada izjavio da je dva dana posle zločina video i oštećenja na kolima. Resimić je rekao i da mu je Maljković na pitanje da li je on ubio Šijana kroz smešak i grimasu rekao: “Da, ja sam ga sašio“. Resimića već godinama nema u Srbiji i navodno živi u Sloveniji.

Folto: Printscreen/YouTube
Folto: Printscreen/YouTube

Mediji su pisali i da je Nenad Ilić zvani Glavonja, bivši pripadnik “crvenih beretki“, u policiji izjavio 3. aprila 2003. da je Šijana ubio Milorad Ulemek Legija. Prema tim navodima, Ilić tvrdi da mu je jednom prilikom Branko Berček zvani Maći, pripadnih “crvenih beretki“ ispričao da je Nenad Šare zvani Škene, šef Ulemekovog obezbeđenja, rekao da je Legija ubio Šijana i da je Škene bio s njim kad je izvršio ubistvo. Međutim, Šijanova majka Milica je izjavila da je njen sin bio u dobrim odnosima s Legijom. Ona je ranije izjavljivala da je njenog sina ubio neko iz vrha vlasti.

Šijan je ubijen 27. novembra 1999. oko 1.30 na uglu ulica Nemanjine i Svetozora Markovića u centru Beograda, dok je sedeo u svom “mercedesu 600“, čekajući zeleno svetlo na semaforu. Istog momenta kad je mercedes stao, pored njega je u drugu traku ušao jedan automobil.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja