TUŽILAŠTVO: Preuzeto 500 predmeta o zločinima nad Srbima
Foto: Stefan Jokić

TUŽILAŠTVO: Preuzeto 500 predmeta o zločinima nad Srbima

Crna Hronika -

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je biše od 500 predmeta iz tužilaštava opšte nadelžnosti u kojima je mahom reč o zločinima na Kosovu i Metohiji nad Srbima i lojalnim Albancija, rekao je rukovodilac tog tužilaštva Milan Petrović.

On je ukazao da je tužilaštvo za ratne zločine, napravilo novu strategiju sa Službom za otkrivanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova te da su aktivnosti ka raščišćavanju i rešavanju ovih slučajeva u toku.Petrović je inače jedan od tri kandidata za novog tužioca za ratne zločine sa liste koju je krajem septembra Državno veće tužilaca prosledilo Vladi radi predloga kandidata koji treba da uputi Skupštini Srbije zaduženoj za izbor tužioca.

On kaže da je postupak izbora u toku i da očekuje da će Srbija brzo dobiti tužioca za ratne zlocicne.Upitan da li će biti izmena našeg zakona o zatnim zločinima koje traži Hrvatska, Petrović je rekao da je to pitanje izašlo iz domena prava i prešlo u političku sferu.On kaže da saradnja sa hrvatskim kolegama nije prekinuta ali da se nalazi u stagnaciji.

Na pitanje da li očekuje da će u Hrvatskoj doći do suđenja za zločine nad Srbima tokom akcje "Oluja", Petrović je ukazao: "Pokrenuli smo nekoliko velikih predmeta za zločine nad Srbima u Oluji. Jedino regionalnom saradnjom možemo doći do istine i pravde za žrtve".On je podsetio da se potencijani izvršioci tih zločina naalaze u Hrvatskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track