Najnovije vesti

NASILJE U PORODICI: Formirano posebno odeljenje za procesuiranje nasilnika
Foto: Shutterstock

Drugo tužilaštvo

NASILJE U PORODICI: Formirano posebno odeljenje za procesuiranje nasilnika

Crna Hronika

BEOGRAD - Drugo osnovno javno tužilaštvo Beogradu, u cilju još efikasnije borbe protiv nasilja u porodici formiralo je posebno odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici koje čine tri zamenika javnog tužioca i jedan tužilački pomoćnik, sopštilo je danas to tužilaštvo.

Odeljenje je formirano u cilju još efikasnije prevencije, praćenja i procesuiranja nasilja ali i specijalizacije i obuke za prevenciju nasilja i gonjenje učinilaca krivičnih dela u skladu sa potrebom pripreme za početak primene usvojenog Zakona o sprečavanju nasilja, navedeno je u saopštenju.

Pre formiranja posebnog odeljenja poslove koordinacije sa drugim državnim organima, organizacijama i institucijama obavljao je jedan zamenik javnog tužioca dok će sada ta koordinacija biti u nadležnosti formiranog odeljenja što će takođe uticati na kvalitet saradnje tužilaštva, policije, zdravstvenih ustanova, centara za socijalni rad i svih drugih aktera uključenih u zajedničku borbu protiv nasilja.

Prema podacima ovog tužilaštva u protekloj 2016. godini smanjen je broj krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici tako da je podneta 661 krivična prijava od čega je optuženo 165 lica, a u odnosu na 159 lica doneto je rešenje o odbačaju krivične prijave, dok je u 2015. godini podneto 857 krivičih prijava za ovo krivično delo.

Formiranje posebnog odeljenja omogući će da tužioci koji čine ovo odeljenje postupaju samo u krivičnim predmetima protiv braka i porodice, polne slobode čime će se značajno uticati na efikasnost i brzo reagovanje u predmetima u kojima je to od izuzetnog značaja, a takođe će se na ovakav način doprineti i još boljoj zaštiti i pružanju podrške oštećenim licima.

Dnevne novine Kurir pokrenule su akciju "Stop nasilju" u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i sigurnom kućom. Akciju su podržale i brojne javne ličnosti, a u kampanji Kurira učestvovale su košarkašica Milica Dabović, glumica Kalina Kovačević, novinarka Nataša Miljković i pevačica Seka Aleksić. CECA RAŽNATOVIĆ: Prijavi nasilnika, ko god to bio...
Ovo je poruka PRETUČENE SEKE ALEKSIĆ: Izlaz postoji, potraži ga!
KALINA KOVAČEVIĆ: Nisi ničije vlasništvo!
Dabović: Prvi udarac nikada nije poslednji!
Novinarka Nataša Miljković je prihvatila da za potrebe kampanje odigra ulogu žrtve porodičnog nasilja i pošalje poruku svima koji ga trpe. "Ne čekaj da bude kasno! Ja sam Nataša Miljković i podržavam akciju Kurira. Stop nasilju", jasno je rekla naša poznata novinarka.
Ovim putem vas obaveštavamo da su u cilju sprečavanja nasilja svake vrste otvoreni i dežurni telefonski brojevi na koje svi građani ANONIMNO mogu da prijave nasilnike. BESPLATNI BROJ: 0800-011-011 (radnim danima od 10 do 19 sati) 011/3291-440, 011/2441-521, 011/2456-404 (radnim danima od 10 do 19 sati) 062/304-560 (vikendom i noću od 19 do 10 sati) 192 (MUP) 194 (HITNA POMOĆ) Sigurne kuće: Beograd (3) Kragujevac Niš Vranje Smederevo Pančevo Zrenjanin Novi Sad Sombor Sremska Mitrovica

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...