Najnovije vesti

Danas počinje suđenje za zločin u Srebrenici
Foto: Marina Lopičić

Danas počinje suđenje za zločin u Srebrenici

Crna Hronika
00:00h

BEOGRAD - Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici počinje danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Početak suđenja je u decembru bio odložen zbog zahteva odbrane da se pre početka upozna sa identitetima zaštićenih svedoka.

Sud je taj zahtev usvojio i tužilaštvo za ratne zločine je sud i odbranu u međuvremenu upoznalo sa njihovim identitetima. Zaštićeni svedoci su mahom žrtve ili očevici krivičnih dela kojima se daje zaštita identiteta, pseudonimoma, zaštitom lika ili glasa.

Na pripremnom ročištu koje je održano u oktobru bez prisustva javnosti svi optuženi su negirali krivicu, dok će u nastavku suđenja imati priliku da detaljno iznesu svoje odbrane. Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dacevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana.Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identifikovano više od 1.300 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track