UBISTVO ENVERA HADRIJA: Novo suđenje Andriji Draškoviću!
Foto: Nebojša Mandić

Belgijski sud preinačio odluku

UBISTVO ENVERA HADRIJA: Novo suđenje Andriji Draškoviću!

Crna Hronika -

Prethodno izrečene kazne doživotnog zatvora Andriji Draškoviću, Božidaru Spasiću i Veselinu Vukotiću zbog ubistva kosovskog aktiviste ukinute su nakon žalbenog postupka

BRISEL - Drugostepeni sud u Belgiji ukinuo je presudu nižeg suda kojom su nekadašnji obaveštajci Andrija Drašković, Božidar Spasić i Veselin Vukotić osuđeni na doživotni zatvor zbog ubistva kosovskog aktiviste Envera Hadrija 1990. godine.Kako saznajemo, očekuje se da će novi postupak početi u oktobru ili novembru.- Sud je prihvatio našu žalbu, pa očekujemo da će novi postupak početi na jesen. Pretpostavljam da je ista odluka doneta i u odnosu na Veselina Vukotića i Božidara Spasića, protiv kojih se takođe vodio postupak i koji su osuđeni na istu zatvorsku kaznu kao i Drašković. U postupku će osim mene učestvovati i Draškovićevi branioci iz Belgije - rekao nam je advokat Andrije Draškovića Veljko Delibašić.Ne veruje u novo suđenjeBoža Spasić juče nam je potvrdio da je presuda ukinuta u odnosu na njega i Veselina Vukotića.- Andrijin advokat je uložio žalbu jer smo mi tamo osuđeni kao tim koji je učestvovao u likvidaciji Hadrija. Ono što čudi jeste da je statistički gledano u roku od mesec dana sproveden postupak, osuđeni smo, a presuda je i ukinuta istog tog meseca. Neverovatna je efikasnost pravosuđa, ili je to jedan cirkus koji je učinjen porodici. Moj advokat se nije žalio, jer nismo dobili presudu na način koji je u skladu sa zakonom. Advokat Delibašić je ranije najavio da će uložiti žalbu. Ne očekujem da će drugo suđenje uopšte biti održano - ispričao nam je Spasić.Bez sporazumaPodsetimo, Andriji Draškoviću, Veselinu Vukotiću i Božidaru Spasiću početkom novembra sudilo se u odsustvu. Istog meseca doneta je presuda kojom su njih trojica osuđena na doživotne kazne. Ministarka Nela Kuburović oglasila se tada i navela da između Srbije i Belgije ne postoji sporazum o izručenju, te da naši državljani neće biti izručeni ovoj zemlji.U ovom postupku Drašković i Vukotić se terete da su bili u automobilu sa Andrijom Lakonićem i Darkom Ašaninom, koji su ubijeni 1990. i 1998. godine, dok se Božidar Spasić, tadašnji šef Državne bezbednosti, tereti da je organizovao ubistvo Envera Hadrija, koje se smatra za poslednju likvidaciju u režiji Udbe.

Bivši operativac Udbe Boža SpasićENVER HADRI JE BIO ALBANSKI TERORISTABoža Spasić je objasnio da je Služba državne bezbednosti istraživala Envera Hadrija jer su imali informacije da je on terorista.- On je bio aktivan član terorističke albanske emigracije, a svoje terorističke aktivnosti je maskirao kroz organizaciju za ljudska prava. Novac koji su albanski emigranti prikupljali u dobrotvorne svrhe koristio je za kupovinu oružja, koje je slao na Kosovo. Tim novcem je ubijeno preko 20 policajaca na Kosovu. Takođe, postojale su indicije i da je Hadri bio saradnik i srpskih tajnih službi - ispričao je Spasić.

BONUS VIDEO:

BOŽIDAR SPASIĆ O UDBI I PRESUDI ZA UBISTVO: Enver Hadrija jeste bio agent, ali ja ga nisam

poznavao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track