(FOTO) CUNAMI SMRTI U MAJDANPEKU: Džinovski talas u sekundi progutao nesrećnog rudara Tomu
Foto: FB Printscreen

Mesec dana delilo ga od penzije

(FOTO) CUNAMI SMRTI U MAJDANPEKU: Džinovski talas u sekundi progutao nesrećnog rudara Tomu

Crna Hronika -

Ekipa ronilaca Žandarmerije uspela je da pronađene telo stradalog rudara Tomislava Maksimovića, a tragedija je potresla sve njegove kolege.

Veliki šok doživeo je i rudar Miroslav Nikolić koji se u trenutku kada je veliki talas povukao kućicu-kontejner sa Maksimovićem duboko u jezero nalazio na samo tri metra odatle.

- Samo nekoliko minuta pre nesreće Toma je svratio do mene, pričali smo o svemu, spremao se za penziju, u koju je trebalo da ode za mesec dana - priča vidno potreseni Nikolić.

Samo par trenutaka pošto su se razdvojili i nastavili svako sa svojim poslom počela je drama.

- Iznenada sam čuo šuštanje kao snažan vetar i video talase koji dolaze sa druge strane jezera. Požurio sam da uključim pumpe i zatvorim ventile i u trenutku kada sam osetio zapljuskivanje vode po nogama, uhvatio sam se za elektro kablove. To mi je bukvalno spaslo život - priseća se stravičnog događaja preživeli rudar, nesrećan jer nije uspeo da kolegi spase život.

Izjava radnika Miroslava

TRAGEDIJA U MAJDANPEKU: Telo rudara izvučeno iz jezera

Ljubiša Adamović, radnik na drugoj pumpnoj stanici čija se kućica nalazi 300 metara od one koju je "progutao" vodeni talas u šoku je gledao ka jezeru.

- Video sam velike talase kako udaraju u obode stena i potrčao dole da vidim šta se događa, ali tamo nije bilo ni kućice ni Tome. U trenutku je sve nestalo, ničega nije bilo - priča šokirani Adamović.

Površina rudarskog jezera je 26 hektara, a stručnjaci navode da je za formirnje talasa potrebno samo 1,3 kubika vode. Neposredno pre nesreće u Seizmološkom zavodu registrovano je nekoliko zemljotresa u susednim zemljama.

- Okolnosti koje su dovele do stvaranja udarnog talasa koji je doveo do nesreće još se utvrđuju i nakon prikupljanja svih činjenica moćićemo da damo i konkretnije informacije - kaže Milenko Savić, republički rudarski inspektor.

Eventualni uzrok tragedije mogao bi da bude zemljotres u susednoj Bugarskoj, koji je registrovan u Seizomološkom zavodu Srbije.

- Pretpostavlja se da se odron zemlje desio na južnoj strani kopa, južno od mesta gde su se nalazila dvojica rudara. Odron je podigao mali talas koji se, kako se kretao ka suprotnoj, severnoj strani kopa, pojačao, pa je u povratnom smeru, kako su mi rekli očevici narastao do dimenzija cunamija. Povratni talas doslovce je "progutao" rudara i kućicu sa pumpnom stanicom. Jedini očevidac ovog neverovatnog prizora, rudar Miroslav Nikolić, u tom trenutku nalazio se tri metra iznad kontejnera kojeg je "usisao" talas - kaže Branislav Tomić, direktor Rudnika bakra Majdanpek u kome se nesreća dogodila.(Blic/Ivan Popović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track