EKSKLUZIVNO! TRAGEDIJA U MEDNI: Vojnici i radnici izginuli zbog javašluka!
Foto: Fonet

Ljudski faktor krivac

EKSKLUZIVNO! TRAGEDIJA U MEDNI: Vojnici i radnici izginuli zbog javašluka!

Crna Hronika -

Nepoštovanje procedure radnika prilikom deminiranja eksplozivne naprave izazvalo je najpre požar u magacinu „Medne“, a pokušaj gašenja rezultirao je serijom kobnih eksplozija

KRAGUJEVAC - Serija ljudskih grešaka, propusta i opšteg javašluka izazvala je požar i eksploziju u Tehničkom remontnom zavodu „Medna“ u Kragujevcu, u kojoj su u utorak poginuli oficiri Vojske Srbije, potpukovnik Miroslav Perišić (50) i kapetan Darko Kostić (37), kao i pirotehničari Dejan Kovačević (42) i Željko Nikolić (45), dok je još 25 ljudi teže i lakše povređeno.

Bure s vodomIako je istraga pravosudnih i vojnih organa tek otpočela, dobro obavešteni sagovornici Kurira iz samog TRZ „Medna“, koji su insistirali na anonimnosti, navode da je nepoštovanje procedure prouzrokovalo požar i eksplozije u magacinu za delaboraciju tromblonskih mina.- Pored svakog radnog stola na kome se obavlja delaboracija stoji bure s vodom, jer paljenje upaljača tokom tog procesa nije neuobičajena pojava. Mina se zbog toga ubacuje u bure s vodom. Međutim, jedan mlađi pirotehničar, sa manjkom iskustva, uspaničio se kad je došlo do zapaljenja i samo je viknuo: „Bežite!“, umesto da minu ubaci u bure. I zaista, svi su iz te prostorije brzo otišli na sigurno mesto, tako da niko nije povređen kad se požar pojavio i izazvao prvu, manju eksploziju oko 14 časova - rekonstruiše događaj sagovornik Kurira. Na nesreću, pogrešnim odlukama tu nije bio kraj, a već sledeća greška bila je fatalna.

SLIKE I SNIMCI UŽASA U KRAGUJEVCU
Pogubno spasavanje Izbegli bi smrt

Sahrana danasISPRAĆAJ KAPETANANa centralnom groblju Bozman juče je priređen ispraćaj posmrtnih ostataka kapetana Vojske Srbije Darka Kostića (37), koji će danas biti sahranjen u rodnoj Surdulici.Opelo u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Bozmanu služili su sveštenici Eparhije šumadijske, a od kapetana Kostića svečanim pozdravom oprostili su se pripadnici Vojske Srbije, njegove kolege iz TRZ „Medna“, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Kapetan Darko Kostić iza sebe je ostavio suprugu Marinu i trogodišnju ćerku.

Bogdan Vranješević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track