RACIJA FBI I IZRAELSKE POLICIJE Državljanka Srbije Sabina S. ojadila strance za više miliona dolara!
Foto: Profimedia

Organizovana kriminalna grupa

RACIJA FBI I IZRAELSKE POLICIJE Državljanka Srbije Sabina S. ojadila strance za više miliona dolara!

Crna Hronika -

IZRAEL/ SAD - Sabina S., državljanka Srbije, uhapšena je u okviru velike akcije američkog FBI i izraelske policije zbog sumnje da je bila deo globalne kriminalne grupe koja je vršila internet prevare, čime su razne kompanije u SAD i Evropi oštećene za više miliona dolara.

U okviru ove međunarodne akcije pod nazivom „Slučaj 278: Socijalni inženjering“, 1. marta je uhapšeno ukupno 20 osoba na teritoriji Izraela i Sjedinjenih Američkih Država zbog različitih vrsta veb-prevara. Podignute su ukupno četiri optužnice, a jednom je obuhvaćena i državljanka Srbije.Živi u Nemačkoj- Sabina S., poreklom iz Srbije sa prebivalištem u Nemačkoj, optužena je da je zajedno s trojicom državljana Izraela, Maroka i Rumunije učestvovala u stvaranju kriminalne grupe radi vršenja prevara i pranja para - prenose izraelski mediji.Prema pisanju tamošnjih medija, grupa prevaranata, čiji je aktivni član bila i državljanka Srbije, imali su razrađenu internet šemu po kojoj su od 2014. godine do marta 2015. godine zaradili oko 10 miliona dolara.

- Osumnjičeni su, navodno, prevarili radnike raznih firmi u inostranstvu da im prebace velike sume novca na račune. Oni su se, navodno, približavali inostranim kompanijama kao što su osiguravajuće kuće, banke i penzioni fondovi. Razgovarali su sa zaposlenima na srednjem nivou, uglavnom putem imejla, i uveravali ih da im je rukovodilac kompanije poverio da u ime kompanije obave veliku novčanu transakciju, koja mora biti izvršena u najvećoj tajnosti. Zaposlenima su kasnije tražili da novac s korporativnih bankovnih računa preduzeća prebace na račun koji su oni kontrolisali. Grupa u okviru koje je radila Sabina S. uglavnom je varala kompanije iz Španije, Portugala, Nemačke i Finske - pišu izraelski mediji.Navodno, novac koji je zarađen prevarom, članovi kriminalne grupe su zatim, u najkraćem mogućem roku, prebacivali na račune u Kini i drugim državama, a zatim su ga međusobno delili.Logistička podrška- Na osnovu podataka izraelske policije, neki od osumnjičenih prevaranata su, navodno, bili deo izraelsko-arapske kompanije „Hariri“, koja je zapravo jedna od izraelskih najmoćnijih i najopasnijih kriminalnih organizacija. Firma je prevarantima pružala pomoć u iznudama u zamenu za određeni procenat - objasnili su iz izraelske policije medijima.

„Socijalni inženjering“PSIHOLOŠKA MANIPULACIJAIzraelska policija je akciju hapšenja nazvala „Slučaj 278: Socijalni inženjering“, a termin „socijalni inženjering“ koristi se u informaciono-bezbednosnom svetu.- Taj termin odnosi se na psihološke manipulacije ljudima kako bi obavljali određene radnje ili kako bi odavali tajne informacije - objasnili su iz izraelske policije medijima.

Marija Ivanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track