RODITELJI DEČAKA IZ SUBOTICE U ŠOKU Policajac im batinama ogluveo dete pa kažnjen sa 30.000 dinara?!
Foto: Nadica Harminc

Ogorčeni zbog simbolične kazne

RODITELJI DEČAKA IZ SUBOTICE U ŠOKU Policajac im batinama ogluveo dete pa kažnjen sa 30.000 dinara?!

Crna Hronika -

SUBOTICA - Zbog sumnji za zlostavljanje i mučenje maloletnog M.P. (11), u Subotici 3. decembra, prošle godine, suspendovan je policajac S.B, kojem je 27. marta izrečena presuda da plati kaznu od 30.000 dinara, za "krivično delo zlostavljanje i mučenje".

Dečakov otac Nebojša Penčić, kaže za Kurir, da su on i supruga u šoku, da je za učinjeno nasilje policajac skoro ostao nekažnjen.

- Prijavio sam policajca kada se pojavio pred našom kućom, vukao mi dete kilometar i po, dok je pre toga „raširenim dlanovima dete tukao po ušima i licu, digao ga i udario glavom u banderu“.

Nebojša, otac dečaka (Foto: Nadica Harminc)
Nebojša, otac dečaka (Foto: Nadica Harminc)

Slučaj je mogao i kobno da se završi, ali je otac Nebojša Penčić ipak prepustio da stvar reše nadležni organi. Dete su odveli u bolnicu, gde su konstatovane povrede oštećenja sluha, za koje se još ne zna hoće li trajno ostati.

Kurir je pisao o tom incidentu, koji se dogodio u blizini subotičkog Kerskog groblja. Policijac S.B. je posle priznanja, suspendovan s posla. Osnovni sud je 27. marta doneo presudu, a za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

- U presudi se navodi, da je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela, odrekao se prava žalbi i na suđenje, pa je dobio tu smešnu kaznu, kaže Snežana, majka povređenog dečaka.

Snežana, majka dečaka (Foto: Nadica Harminc)
Snežana, majka dečaka (Foto: Nadica Harminc)

- Dok se društvo bori protiv nasilja, ova presuda poručuje „da tuča i zlostavljanje mogu ostati nekažnjeni, samo ako priznate svoj atak”. Pravdu ćemo potražiti na Višem sudu, sin je doživeo traume, kažu Snežana i Momčilo Penčič za Kurir.

Presuda (Foto: Nadica Harminc)
Presuda (Foto: Nadica Harminc)

- Kazna od 30.000 dinara se plaća kao opomena za javno remećenje reda i mira, a ne za zlostavljanje i mučenje maloletnog deteta. To je uvreda za nas i za državu. Razočarani smo, dete ima posledice, od udaranja po ušima, o banderu, podseća na incident Snežana. Dečak se igrao sa drugovima nedaleko od kuće, kada je istrčao policajac u uniformi iz kuće, iskalio bes na M.P. koji jedini nije uspeo da pobegne. U presudi policajcu se navodi da je „otvorenim šakama zadao udarac u predelu uha i obraza, dovukao M.P.do drvene bandere i nagurivao mu je glavu na nju, još dva puta ga je otvorenim šakama udario po ušima i obrazima, vukao ga do kuće” i pobegao, kada je pozvana policija.

Povređeni mališan (Foto: Nadica Harminc)
Povređeni mališan (Foto: Nadica Harminc)

- Policajac je tražio da se nagodimo za nematerijalnu štetu. Nismo prihvatili. Nećemo preći preko ove nepravde, obratićemo se Višem sudu, a ne želimo da takvo mučenje doživi bilo čije dete, kaže Nebojša Penčić, a za Kurir tvrdi, da mu je policajac vikao uz psovke „ja sam policajac, ja mogu sve”.

Izveštaj lekara (Foto: Nadica Harminc)
Izveštaj lekara (Foto: Nadica Harminc)

Prijavljen je slučaj protiv policijskog službenika S.B, koji je u tom trenutku bio van službe. Podneta je krivična prijava tužilaštvu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje. Policijski službenik je suspendovan, do okončanja disciplinskog postupka, a ukoliko se utvrdi njegova odgovornost, biće preduzete odgovarajuće mere, rekli su za Kurir u Policijskoj upravi kada se dogodio incident.

(N. H./Foto: N. H.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VEST 04.04.2017: Ko je ubio 11 ljudi u moskovskom metrou?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track