Najnovije vesti

HAPŠENJE 16 CARINIKA ZBOG KORUPCIJE: Tužilaštvo traži mesec dana pritvora
Foto: AP

Završena saslušanja

HAPŠENJE 16 CARINIKA ZBOG KORUPCIJE: Tužilaštvo traži mesec dana pritvora

Crna Hronika
18:00h

BEOGRAD - Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da odredi pritvor do mesec dana carinskim službenicima, koji su juče uhapšeni zbog sumnje da su nesavesnim postupanjem u službi oštetili budžet Srbije za 11.5 miliona evra.

Kako je za Kurir potrvrdio portparol trećeg osnovnog tužilaštva Ivan Marković, svih 16 uhapšenih saslušano je danas  i u odnosu na sve je predložen pritvor, zbog okolnosti opasnosti uticaja na svedoke.

Svi saslušani su negirali krivično delo, a odluku o određivanju pritvora doneće nadležni treći osnovni sud.

Za krivično delo koje im se stavlja na teret zaprećena je kazna do 5 godina zatvora.

Podsetimo zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela nesavestan rad u službi i poreska utaja uhapšeni su zaposleni u Upravi carina M.N. (53), Lj.J. (48), S.B. (45), V.R. (57), R.K. (39), O.S. (58), Lj.S. (56), A.V. (54), S.P. (59), P.J. (54), N.O. (32), S.V. (55), V.P. (52), V.N. (55), M.B. (55) i D.M. (56).

(VIDEO) CARINICI OJADILI DRŽAVU ZA 11,5 MILIONA EVRA: Dolijalo 16 službenika Uprave carina

Policija je uhapsila i odgovorno lice preduzeća „Koko šoping" D.T. (62)."Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je pokazalo odlučnost u suzbijanju korupcije, sive ekonomije i kriminala. Godinu dana intenzivnog rada pripadnika Uprave kriminalističke policije dalo je rezultate. Značaj ove akcije je višestruk. Osim hapšenja osumnjičenih i njihovog procesuiranja, sprečeno je i dalje nanošenje štete budžetu Republike Srbije i nastavak krađe više miliona evra od građana", istakao je Stefanović.

Foto: Marina Lopičić Foto: Marina LopičićPostoje osnovi sumnje da su osumnjičeni, zaposleni u Upravi carina od oktobra 2015. do septembra 2016. godine, robu koja je uvezena iz inostranstva fiktivno razduživali za navodne potrebe raznih ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji.

Kako se sumnja, osumnjičeni su nesavesnim postupanjem primili u rad nekompletnu, nepravilnu i falsifikovanu dokumentaciju i na taj način privrednim društvima omogućili oslobađanje od carine, PDV, akcize i drugih posebnih dažbina, čime su privrednom društvu „Koko šoping" omogućili utaju poreza od 1.580.000 evra.

Osumnjičeni su fiktivno razdužili 832.923 boksa cigareta raznih marki, parfeme i drugu akciznu robu koju su potom prodavali na crnom tržištu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...