TREĆI OSNOVNI SUD: Suđenje Šariću odloženo za 15. jun
Foto: Dado Đilas

Odbrani potrebna priprema

TREĆI OSNOVNI SUD: Suđenje Šariću odloženo za 15. jun

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje Darku Šariću povodom optužbi za posedovanje lažnih hrvatskih isprava na ime Tomislav Savatović, odloženo je danas za 15. jun pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu.

Suđenje je odloženo kako bi se odbrana pripremila za izjašnjenje na preciziranu optužnicu koju je braniocima tek danas sud uručio.

Kao i do sada i sledeće suđenje će biti održano u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, gde Šarić inače boravi jer je u pritvoru od marta 2014. godine.

On je na početku suđenja u februaru negirao da je ikada posedovao falsifikovane hrvatske isprave na ime Tomislav Savatović i nije želeo da odgovora na pitanja tužioca.

Tada je rekao da će na pitanja tužioca o spornim dokumentima odgovarati tek kada bude pribavljena originalna dokumentacija.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mediji su skoro pisali da preti zastarevanje krivičnog gonjenja za dela za koja se Šarić tereti pošto su prema optužnom aktu izvršena 2007. godine.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom Šarića tereti za tri krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja i predlaže da ga sud osudi na osam meseci zatvora.

Šarić se tereti da je dve godine pre pokretanja akcije "Balkanski ratnik" i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini priložilo falsifikovanu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.

Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta uneta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.

Šariću se takođe pred Specijalnim sudom sudi zbog optužbi za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, dok mu se u trećem procesu sudi za pranje novca u Srbiji.

On se nakon četvorogodišnjeg bekstva u martu 2014. predao pravosudnim ogranima Srbije, a prethodno je sebi, kako se sumnja, obezbedio lažna hrvatska dokumenta zbog čega mu se sudi u ovom postupku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track