HAŠKI TRIBUNAL: Danas početak ponovljenog suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
Foto: AP

Žalbeno veće ukinulo oslobađajuću presudu

HAŠKI TRIBUNAL: Danas početak ponovljenog suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Crna Hronika -

Ponovljeno suđenje nekadašnjim čelnicina Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću počinje danas pred Haškim tribunalom. Oni su nakon prvog suđenja bili oslobođeni svih optužbi, ali je žalbeno veće tribunala tu odluku ukinulo i naložilo da im se suđenje ponovi.

Tribunal je saopštio da će im se suditi po istoj optužnici po kojoj se vodio i prvi postupak. Kako je ranije najavljeno, suđenje če početi u 11:30 sati uvodnim izlaganjem tužilaštva.

Nakon toga optuženi će imati priliku, ako žele, da iznesu svoju odbranu. Suđenja će se održavati tri puta nedeljeno - utorkom, sredom i četvrtkom, u trajanju od po tri sata dnevno, saopšteno je iz tribunala.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović, visoko rangirani zvaničnici Službe državne bezbednosti (DB) Srbije, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) počinjenjem zločina progona, ubistva, deportacija i nehumanih dela.

(Kurir.rs/Tanjug/ Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Radikalizovan štrajk u Goši, blokirana Železnička stanica u Smederevskoj Palanci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track