TREĆI OSNOVNI SUD: Završne reči na suđenju Šariću 5. jula
Foto: Dado Đilas

optužbe za lažne isprave

TREĆI OSNOVNI SUD: Završne reči na suđenju Šariću 5. jula

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje Darku Šariću povodom optužbi za posedovanja lažnih hrvatskih isprava na ime Tomislav Savatović, danas je pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu ušlo u završnu fazu, pošto je okončan dokazni postupak i zakazane su završne reči tužilaštva i odbrane.

Sud je odbio sve nove dokazne predloge i zakazao završne reči za 5. jul, nakon čega će mu biti izrečena prvostepena presuda.

Kao i do sada, sledeće suđenje će biti održano u specijalnoj sudnici OkruŽnog zatvora u Beogradu, gde Šarić boravi jer je u pritvoru od marta 2014. godine.

foto: Dado Đilas

On je na početku suđenja u februaru negirao da je ikada posedovao falsifikovane hrvatske isprave na ime Tomislav Savatović i nije želeo da odgovora na pitanja tužioca.

Mediji su nedavno pisali da preti zastarevanje krivičnog gonjenja za dela za koja se Šarić tereti pošto su prema optužnom aktu izvršena 2007. godine.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom Šarića tereti za tri krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja i predlaže da ga sud osudi na osam meseci zatvora.

Šarić se tereti da je dve godine pre pokretanja akcije "Balkanski ratnik" i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini priložilo falsifikovanu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.

Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP Hrvatske kao adresa prebivališta uneta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.

Šariću se takođe pred Specijalnim sudom sudi zbog optužbi za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, dok mu se u trećem procesu sudi za pranje novca u Srbiji.

On se nakon četvorogodišnjeg bekstva u martu 2014. predao pravosudnim ogranima Srbije, a prethodno je sebi, kako se sumnja, obezbedio lažna hrvatska dokumenta zbog čega mu se sudi u ovom postupku.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track