MISTERIJA SMRTI LOVACA KOJI SU UMRLI NA ISTOM MESTU, ISTOG DANA OD ISTE BOLESTI: Meštani u strahu, sumnjaju i na vlašku magiju!
Foto: Shutterstock, Kurir

Meštani u strahu posle tragedije

MISTERIJA SMRTI LOVACA KOJI SU UMRLI NA ISTOM MESTU, ISTOG DANA OD ISTE BOLESTI: Meštani u strahu, sumnjaju i na vlašku magiju!

Crna Hronika -

Ljubiša Tomić i Zoran Gmitrović umrli na istom mestu u lovu, meštani veruju da je to delo vlaškog božanstva Mume Paduri ili Šumske Majke, koja u svoje kolo uvlači smrtnike

ZAJEČAR - Lovci Ljubiša Tomić (58) i Zoran Gmitrović (54), obojica iz Zaječara, preminuli su u razmaku od nekoliko sati na istom mestu, na čeki između zaječarskih sela Vratarnica i Zagrađe.

Najpre je Ljubiša umro dežurajući na čeki, a onda je Zoran, uznemiren prizorom smrti svog kolege, doživeo infarkt i na mestu ostao mrtav.

Meštani okolnih sela misle da je u pitanju vlaška magija, u koju veruju stanovnici istočne Srbije, naročito zato što se ovaj tragični događaj odigrao u šumi.

Ljudi su zaplašeni ovim nesvakidašnjim događajem. Nikad se nije dogodilo u ovom kraju da dva čoveka naprasno umru, i to u gotovo isto vreme na istom mestu. Mnogi ovu tragediju povezuju sa Šumskom Majkom.

Vrhovno vlaško božanstvo je Velika Majka ili Šumska Majka - Muma Paduri, koja vlada zemljom - priča naš sagovornik iz obližnjeg sela i dodaje:

- Ona živi u šumi, a na proplanke izlazi u dugoj haljini i raspletene kose. Lepa je kao boginja, ali neretko se ukazuje i kao odrpana starica. Njen prvi pomoćnik je Tartor. Veruje se da njih dvoje u letnjim noćima igraju i pevaju, a nekad u svoje kolo uvuku i smrtnike.

Lovci pričaju kako se u četvrtak odigrala nesvakidašnja drama.

- Trebalo je s nama da bude i Ljubiša pa smo ga pozvali telefonom. Međutim, on se nije javljao, pa smo pretpostavili da je već otišao u lov. Krenuli smo ka najbližoj čeki, kod groblja na brdu iznad šume. Kad smo stigli, videli smo Ljubišu na klupi u čeki i mislili da je zaspao. Tada se jedan kolega popeo i prodrmao ga. Rekao je: „Mrtav je“ - ispričao je jedan od lovaca.

Smrt Ljubiše najviše je pogodila Zorana Gmitrovića.

- Zoran i Ljubiša posebno su bili bliski i najčešće su zajedno išli u lov. Svima nam je bilo teško, ali Zoran je počeo da jeca i da se ljulja. U jednom trenutku je pao i umro - dodaje naš sagovornik.

Žalost lovaca

Crni flor na čeki

Na kobnoj čeki zaječarski lovci su stavili crni flor poput zastave i obeležili je kao stratište dvojice kolega. Inače, Ljubiša je radio u „Merkatoru“ u Zaječaru, a Zoran na železnici. Obojica su za sobom ostavili brojnu porodicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track