TUŽNA SUDBINA: Mladić (19) iz hraniteljske porodice se udavio u bazenu u Sivcu
Foto: Nebojša Mandić

VELIKI BAČKI KANAL

TUŽNA SUDBINA: Mladić (19) iz hraniteljske porodice se udavio u bazenu u Sivcu

Crna Hronika -

SIVAC - U bazenu pored Velikog bačkog kanala u Sivcu u ponedeljak, 10. jula, utopio se Danijel Aleksić (19).

Mladić je, prema priči očevidaca, odmah po dolasku na bazen skočio u vodu i više nije izronio. Pretpostavlja se da je Danijelu, koji je znao da pliva, pozlilo usled temperaturnog šoka, jer je na 38 stepeni, koliko je tog dana izmereno u Sivcu, naglo ušao u hladnu vodu.

Njegovo telo u vodi, dubokoj tri do četiri metra, pokušao je da pronađe njegov staratelj Matija Tot, koji je od kuće, sa drugog kraja sela, stigao na mesto nesreće čim je čuo šta se dogodilo, ali je posle nekoliko časova telo izvučeno tek uz pomoć ronilačke ekipe iz Sombora.

Danijel je imao izuzetno tešku sudbinu, a nastradao je kad su posle završene srednje škole počeli da mu se otvaraju životni putevi.

Od svoje pete godine boravio u hraniteljskoj porodici Nade i Matije Tot u Sivcu, zajedno sa bratom i dve sestre.

Njihovi biološki roditelji, koji su živeli u Kuli i Ruskom Krsturu, nedaleko od Sivca, nisu ih posećivali, a izrodili su još četvoro dece, takođe porodično zanemarene.

Danijelov brat blizanac smešten je u ustanovu za nepokretnu decu u Veterniku.

foto: Nebojša Mandić

U četvrtoj godini Danijel, koji je tada ostao sam u svojoj primarnoj porodici, u igri je zapalio kuću i jedva bio spasen.

U izveštaju međunarodne organizacije Save the Children navedeno je kako je on u domu bioloških roditelja bio zlostavljan. U porodicu Tot je primljen kao dete sa posebnim potrebama i dve godine je zbog toga proveo u predškolskoj ustanovi, ali je, kako su utvrdili predstavnici Save the Children, potpuno psihofizički oporavljen “zahvaljujući velikoj pažnji, toplini i razumevanju u hraniteljskoj porodici Tot”.

Za razliku od brata i sestara, koji nisu hteli da čuju za svoje biološke roditelje, Danijel je, kako priča njegova hraniteljka, pokazivao želju da vidi majku i oca. Nameravao je da pozove majku na svoj 18. rođendan, ali je saznao da je bolesna, a nedavno je i preminula.

Nada i Matija Tot i njihova četiri sina skrhani su bolom za Danijelom. Matija ističe da mu je Danijel bio i desna i leva ruka. Iako zakon predviđa da deca napuštaju hraniteljsku porodicu kad završe školovanje, supružnici Tot su odlučili da i posle toga zadrže Danijela i njegove sestre i brata, jer bi im, kako kažu, mnogo nedostajali kad bi otišli.

Danijel je, zbog traumatičnog iskustva iz primarne porodice, dugo govorio kako želi da postane vatrogasac. Završio je školu za automehaničara, a potom se prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka.

(Kurir.rs/Večernje novosti, Z.Rajić, Foto: Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako se pravilno ulazi u vodu, kada su vrućine?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track