MONSTRUM HOĆE DA IZBEGNE ZATVOR? ČEKA SE PSIHIJATRIJSKO VEŠTAČENJE: Ubica iz Rakovice samo ćuti i izvlači se na ludilo?!
Foto: Privatna Arhiva

ISTRAGA

MONSTRUM HOĆE DA IZBEGNE ZATVOR? ČEKA SE PSIHIJATRIJSKO VEŠTAČENJE: Ubica iz Rakovice samo ćuti i izvlači se na ludilo?!

Crna Hronika -

DIJAGNOZA Ukoliko se utvrdi da nije bio uračunljiv u momentu kad je ubio sina Mihaila (4) i ženu Maju Đorđević, Marko Nikolić će biti poslat na lečenje u ustanovu zatvorenog tipa

BEOGRAD - Neuropsihijatrijsko veštačenje Marka Nikolića (43), koji je 12. jula ispred Centra za socijalni rad u Rakovici ubio sina Mihaila (4) i suprugu Maju Đorđević (38), odlučiće da li će se monstrumu suditi za stravičan zločin ili će mu biti izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa!

- Više tužilaštvo u Beogradu, koje vodi istragu protiv Nikolića, uskoro će naložiti njegovo neuropsihijatrijsko veštačenje, koje je temelj za vođenje krivičnog postupka protiv njega.

Bolnica ili 40 godina robije

Naime, osobama za koje se utvrdi da u momentu izvršenja krivičnog dela nisu bile uračunljive ne može da se sudi, odnosno ne može da im se izrekne zatvorska kazna. S druge strane, ako se veštačenjem utvrdi da je psihički zdrav, Nikoliću preti maksimalna kazna od 40 godina zatvora - objašnjava sagovornik Kurira upućen u istragu. Prema njegovim rečima, jedino što u ovom momentu može da odloži procenu psihičkog stanja ubice jeste to što je on odbio da iznese odbranu i odlučio da se u ovoj fazi postupka brani ćutanjem.

Poznati beogradski advokat Nebojša Milosavljević kaže za Kurir da sumnja da će monstrumu biti suđeno i veruje da će on ostatak života provesti na lečenju.

- Čovek koji ubije sopstveno dete teško da je psihički zdrava osoba. Mislim da je ovde sistem potpuno zatajio i da zbog tragedije treba da odgovaraju svi u državi koji su u ovom slučaju dozvolili da se bolesna osoba šeta ulicom. S obzirom na to da se žena obraćala i molila za pomoć, da su zločinu prethodili brojni problemi i incidenti, lako je utvrditi ko je odgovoran. Država je kriva i odgovorni treba da se nađu pred licem zakona - kaže Milosavljević.

Opasan i u zatvoru

On napominje da je Nikolić, ukoliko je neuračunljiv, opasnost i za cimere u pritvoru, kao i za stražare koji vode brigu o njima.

- Imali smo slučajeve da oni koji su se našli iza rešetaka upravo u zatvoru počine nove zločine - objašnjava on.

Porodica ubijene Maje Đorđević, podsetimo, ispričala je za Kurir da je nesrećna žena više puta pozivala policiju i tražila pomoć, kao i da je od nadležnog Centra za socijalni rad tražila da mu zabrani da viđa malog Mihaila.

Istraga u Centru

IZVEŠTAJ STIGAO U TUŽILAŠTVO

Ministarstvo za socijalnu zaštitu dostavilo je Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu obiman izveštaj o postupanju radnika Centra za socijalni rad koji su bili uključeni u slučaj ubijene Maje Đorđević i njenog sina. Milica Ljubičić, portparol tužilaštva, nije mogla da iznosi druge detalje osim da je izveštaj stigao i da je tužilaštvo zatražilo njegovu dopunu.

foto: Privatna Arhiva

Pomen na Orlovači

SESTRA: SVAKIM DANOM JE SVE TEŽE BEZ NJIH

Na groblju na Orlovači, gde je Maja Đorđević sahranjena zajedno s detetom, porodica je juče održala 40-dnevni pomen. Brankica Katanić, sestra ubijene Maje, kaže da su pomenu prisustvovali rođaci i prijatelji.

- Svakim danom je sve teže bez njih. U kući smo u kojoj sve podseća na njih. Taj čovek mi je uzeo sve što sam imala i više me njegova budućnost ne zanima - rekla je nesrećna žena i dodala da je zbog stresova koje je preživela i njeno zdravstveno stanje pogoršano.

Kurir / Jelena Spasić

Foto: Nebojša Mandić, Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Dogorelo do nokata! Radnici Goše protestovali pred Vladom Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track