NEVIĐENA PLJAČKA, UHAPŠEN BANKAR! BORANIMA UVALJIVAO LAŽNE EVRE:  Godinu dana varao klijente, a oni ćutali zbog sramote
Foto: Reuters

Poštanska štedionica oštećena za 10.000 evra

NEVIĐENA PLJAČKA, UHAPŠEN BANKAR! BORANIMA UVALJIVAO LAŽNE EVRE: Godinu dana varao klijente, a oni ćutali zbog sramote

Crna Hronika -

BOR - D. J. (51), referent u Poštanskoj štedionici u Boru, kupio je 10.000 falsifikovanih evra, a platio ih je 2.500. Nakon toga, lažni novac je stavljao u deviznu balagajnu, klijentima je davao falsifikovane novčanice, a prave uzimao za sebe.

- Po prijavama koje sada svakodnevno dobijamo od građana, sumnja se da je D. J. najmanje godinu dana radio taj posao. U ovom trenutku, znamo da je Poštanska štedionica oštećena za nešto više od 10.000 evra, ali sve su pretpostavke takve, da je prava cifra daleko veća - kaže za list izvor blizak istrazi.

foto: AP

Sagovornik kaže da su falisifikovani evri bili profesionalno urađeni, ali su sve imale isti serijski broj, najverovatnije zbog prese na kojoj su štampani.

- Ako su naše pretpostavke tačne i da je D. J. ovo radio najmanje godinu dana, sumnjamo da je još neko iz Poštanske štedionice bio umešan u ovu neviđenu pljačku. Međutim, to tek treba da potvrdi istraga, koja je uveliko u toku.

Policiji se javio i čovek koji je pre godinu dana, sa potpisam D. J. podigao odrđenu sumu falsifikovanih evra, kako bi otišao na more u Grčku. Međutim, u toj zemlji je ostao samo dva dana, jer je odmah ustanovljeno da pokušava da plaća lažnim novcem.

foto: Dadp Đilas/Ilustracija

- Taj čovek je, kako nam je ispričao, jedva sakupio nešto pravih novčanica i vratio se kući. Od bruke, ništa nije prijavio policiji, alli nije ni sumnjao da bi mogli da ga prevare u Poštanskoj štedionici - dodaje naš sagovornik.

D. J. se, međutim, i dalje drži priče da je sam osmislio i u delo sproveo celu akciju. Kazao je da niko od njegovih kolega u tome nije učestvovao, a da je on to radio jer je bio u velikim dugovima i kreditima, koje nije mogao da vrati.

- Prosto je, u celoj priči, neverovatno, da nadležni u Poštanskoj štedionici u Boru tvrde da nisu znali koliko para imaju u deviznoj blagajni. Pa, ako je to tako, D. J. je mogao sam da uzima novac iz kase, budući da ga nisu primetili ni kolege, ni bezbedonosne kamere kada je u deviznu blagajnu ostavljao 10 hiljada falsifikovanih evra – navodi izvor.

foto: Beta/Aleksandar Stojanović

Podsetimo, D.J je "pao", kada je jednoj ženi izdao 4.000 evra, koje je ona odnela u drugu banku sa namerom da ih oroči, ali su u toj finansijskoj ustanovi odmah primetili da jedan broj novčanica ima isti serijski broj.

Isti slučaj desio se i sa čovekom, koji je podigao 1.000 evra u Poštanskoj štedionici i pokušao da ih razmeni u jednoj menjačnici u Boru.

- Uvidom u deviznu blagajnu, ustanovili smo da se tamo nalazi još 84 falisifikovane novčanice u apoenima od po sto era. A, kada smo D. J. lišili slobode, javilo nam se na desetine kiijenata Poštanske štedionice, koji tvrde da su prevareni - kaže sagovornik.

foto: Zorana Jevtić

Kolegama zabranjeno davanje izjava

U Poštanskoj štedionici radnici nemaju dozvolu da daju bilo kakve izjave dok traje istraga. Protiv D. J. su podnete prijave zbog pronevere i falsifikovanja novca i određen mu je pritvor do 30 dana, a istraga u ovom nesvakidašnjem slučaju se nastavlja.

(Kurir.rs/Blic/S. G./Foto: Reuters/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Putin i Tramp šalju izaslanike u Beograd na istorijski sastanak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track