Simoviću i Kaliniću po 30 godina za ubistvo Đinđića

Simoviću i Kaliniću po 30 godina za ubistvo Đinđića

Crna Hronika -
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio presude dvojici pripadnika zemunskog klana Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću za ubistvo premijera Zorana Đinđića

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom su članovi "zemunskog klana" Miloš Simović i Sretko Kalinić osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, saopštio je taj sud.

Sud je naveo da ostaje na snazi pravosnažna presuda Specijalnog suda od 24. aprila 2007. godine. "Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je, nasuprot iznetim žalbenim navodima, na osnovu izvedenih i pravilno ocenjenih dokaza pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, a koje je istovetno kao i u ranijoj presudi, tako da se činjenično stanje u odnosu na Simovića i Kalinića nije promenilo", naveo je Apelacioni sud.

Što se tiče odbrane Simovića i Kalinića, prvostepeni sud je pravilno prihvatio priznanje Simovića, a nije prihvatio odbranu Kalinića, s obzirom na to da je u suprotnosti sa ostalim izvedenim dokazima, koji nesumnjivo ukazuju da je Kalinić bio član grupe Dušana Spasojevića, kao osoba angažovana na likvidacijama, da je bio član zavere i prisustvovao dogovorima i raspodeli uloga u izvršenju i da je imao zadatak da pruža vatrenu podršku neposrednim izvršiocima.

"Ispitujući prvostepenu presudu u delu odluke o kazni Apelacioni sud je utvrdio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenih, te je imajući u vidu da je reč o najtežim krivičnim delima koja su prouzrokovala ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti zemlje i koja su nesumnjivo izazvala uznemirenost građana i osećaj lične nesigurnosti pravilno osudio okrivljene na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po 30 godina", naveo je Apelacioni sud.

Pri zauzimanju ovakvog stava sud je naročito imao u vidu da su okrivljeni bili članovi organizovane kriminalne grupe koja je delovala dug vremenski period uz primenu akata nasilja, izraženu upornost u sprovođenju radnji, koje su imale za posledicu lišenje života premijera, izuzetnu motivisanost, pobude zbog kojih su krivična dela izvršena, te držanje po učinjenom krivičnom delu u vidu dugogodišnjeg skrivanja i nastavka kriminalnih aktivnosti.

Sud je cenio i priznanje Simovića kao i kajanje zbog izvršenog krivičnog dela, ali kako je kajanje usledilo tek nakon donošenja presude i suđenja u odsustvu, a kojom je već utvrđeno činjenično stanje, to je po nalaženju Apelacionog suda sa ove vremenske distance "ista okolnost bez uticaja na donošenje drugačije odluke".

Simović i Kalinić uhapšeni su u junu 2010. godine posle međusobnog obračuna u Zagrebu i sedmogodišnjeg bekstva, od 12. marta 2003. godine, kada je Đinđić ubijen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track