PRIČA O KOJOJ BRUJI CEO REGION Vujadin Savić o svom rođaku: Giškino netaknuto telo je božje čudo!
Foto: Privatna Arhiva, Dragan Kadić

Ponosan: Vujadin Savić o rođaku Đorđu Božoviću

PRIČA O KOJOJ BRUJI CEO REGION Vujadin Savić o svom rođaku: Giškino netaknuto telo je božje čudo!

Crna Hronika -

Nije slučajno što mu telo nije istrulilo 26 godina posle smrti. Giška je bio svestan svojih grehova, kaže fudbaler Crvene zvezde, čija je majka, novinarka Marina Rajević Savić, blizak rod s komandantom Srpske garde i osnivačem SPO

BEOGRAD - Božje je delo što telo mog bliskog rođaka Đorđa Božovića Giške nije istrulilo ni posle 26 godina od smrti. Bio je vernik i veliki pokajnik. Čovek koji se duhovno uzdizao u teško vreme po Srbe.

Ovako za Kurir priča fudbaler Crvene zvezde Vujadin Savić (27), sin legendarnog Dušana Savića i suprug glumice Mirke Vasiljević, o čudu o kom je prvi pisao naš list. Podsetimo, prilikom otvaranja kovčega u petak na Centralnom groblju u Beogradu otkriveno je da je telo Đorđa Božovića gotovo u istom stanju kao i pre više od dve decenije, kada je sahranjen.

Zajednički preci

- Čuo sam se u subotu s majkom Marinom i ocem Dušanom, koji su u Crnoj Gori prisustvovali Giškinom ispraćaju. Znam da je sahranjen na groblju u selu Kuči po njegovoj poslednjoj želji. Moja majka zna mnogo više o tome. Kada nekome ne istruli telo u zemlji, onda to jasno govori da se radi o nečemu što je s božje strane -kaže Savić.

foto: Damir Dervišagić

Vujadin nije upoznao Đorđa Božovića, bio je mali kada je Giška ubijen u Gospiću 1991. godine. Pradeda Vujadinove majke, novinarke Marine Rajević Savić, Nikola Mićković i Giškin otac Gavro bili su rođena braća. Zajednički preci potiču iz plemena Kuči, iz sela Bezjova pored Podgorice.

- O Giški znam samo iz majčinih priča. Ponosan sam na njega. Bio je pravi moderni srpski vitez. Borac protiv droge i alkohola, jedan gospodin koji nikada nije nasrtao na slabije. Mnogo je cenio čojstvo i junaštvo - prisetio se Vujadin Savić i dodao:

Ispunjena želja... Đorđe Božović Giška sahranjen u selu Kuči, foto: Privatna Arhiva

- Ljudi u Srbiji ne znaju dovoljno o njemu. Kako moja majka voli da kaže, Giška je bio pravdoljubiv, hrabar i pravi muškarac. Bio je svestan nekih svojih greha iz prošlosti, svega što ne valja i trudio se da živi kao pokajnik, o čemu je na njegovoj sahrani 1991. govorio vladika Atanasije Jevtić.

Sačuvan i krst

Posmrtni ostaci Đorđa Božovića i njegovih roditelja ispraćeni su u subotu u selu Kuči na groblju Martinika u selu Bezjovo kod Podgorice, gde je Giškin otac Gavra 1953. podigao grobnicu. Sahrani je prisustvovao veliki broj rođaka, saboraca i prijatelja, a među njima su bili Giškina sestra Slavica, Brano Mićunović, njegov brat Božidar, biznismen Sava Džigi Grbović, fudbalski menadžer i nekadašnji pukovnik „crvenih beretki“ Radojica Rajo Božović, Marko Matić, sin Branislava Matića Belog, , Zvezdan Terzić, direktor FK Crvena zvezda...

Poslednji ispraćaj... Vujadinov otac Dušan i majka Marina na sahrani Božovića u Crnoj Gori, foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Opelo je držao protojerej Velibor Džomić, koji je potvrdio pisanje Kurira o stanju Giškinog tela.

Nikola, pradeda Vujadinove majke Marine, i Giškin otac bili su rođena braća

- Svojim očima sam video da je istrulio drveni sanduk, da je istrulio i limeni sanduk u kome je bio, da mu je telo bilo u vodi u grobnici i da je satrulila samo tkanina. Ono što nije istrulilo jesu on i drveni krst na njegovim grudima, s kojim je bio sahranjen i koji sija kao da je od zlata - rekao je Džomić za Kurir.

foto: Damir Dervišagić

Teško vreme

ZNAO JE DA SE SPREMA ZLO

Vujadin ističe da je vreme u kojem je Đorđe Božović živeo bilo teško za sve Srbe koji su držali do tradicije.

- Zbog svojih tradicionalnih srpskih stavova bio je pod prismotrom tadašnjih vlasti. Znao je kakvo se zlo sprema našem narodu, pa je zato i osnovao Srpsku gardu. Nažalost, poginuo je u Gospiću - rekao je Savić.

foto: Fonet

Nebojša Atanacković

JOŠ JEDNA LEGENDA O GIŠKI

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, koji je upoznao Gišku kada su sastavljali SPO i koji za 26 godina nijedan pomen na groblju nije propustio, takođe je ostao u čudu kad je saznao da Božovićevo telo nije istrulilo.

- Giška je spolja izgledao snažno, viteški, a unutra je bio suprotnost tome, bio je izuzetno lepo vaspitan, kulturan i obrazovan. Ne mogu reći da sam očekivao da će njegovo telo pronaći u takvom stanju, ali moguće je da to ima veze sa unutrašnjom snagom koja ga je krasila. Drago mi je što je tako i što će praktično pored jedne legende koja ga prati i krasi ovo biti još jedna - rekao je Atanacković.

foto: Kurir

Kurir / A. Radonić - J. Rafailović

Foto: Privatna arhiva, Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track