ČEGA SE PLAŠI ZORANOVA ODBRANA: Teodori Krsmanović sud ukinuo status oštećene, njeni advokati uputili žalbu
Foto: Zorana Jevtić

novi zaplet

ČEGA SE PLAŠI ZORANOVA ODBRANA: Teodori Krsmanović sud ukinuo status oštećene, njeni advokati uputili žalbu

Crna Hronika -

BEOGRAD - Punomoćnici Teodore Krsmanović, sestre od strica ubijene pevačice Jelene Marjanović uputili su danas proteste višim tužilačkim instancama na postupanje zamenika Višeg javnog tužilaštva koji je Krsmanovićevoj ukinuo status oštećene u tom postupku.

foto: Dragan Kadić, Privatna Arhiva

Oni tvrde da je to učinjeno pod pritiskom advokata odbrane okrivljenog Zorana Marjanovića.

Ukidanjem statusa oštećnog u postupku Teodora Krsmanović i njeni punomoćnici izgubili su pravo uvida u spise predmeta, kao i pravo da prišutvuju jučerašnjem saslušanju, na koje je Krsmanovića pozvana u statusu oštećene.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP), oštećeni takođe ima pravo da za razliku od svedoka, podnese imovinsko-pravni zahtev za odštetu, da preuzme krivično godnjenje u slučaju odustajanja od krivičnog gonjenja ili obustave krivičnog postupka, kao i da izjavi prigovor neposredno višem tužilaštvu u slučaju odbačaja krivične prijave.

foto: Zorana Jevtić

Tim povodom advokatska kancelarija Predrag Savić podnela je prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu, pritužbu Državnom veću tužilaca i disciplinsku prijavu nadležnom disciplinskom tužiocu protiv postupajućeg zamenika tužioca, saopšteno je iz te kancelarije.

Punomoćnici Krsmanovićeve takođe su se požalili što je postupajući zamenik tužioca prilikom određivanja sudsko-medicinskog veštačenja, kako navode, "preskočila" profesora Slobodana Savića, kao i jer je u ovom predmetu ranije predvidela svedočenje majke Jelene Krsmanović Marjanović koja je preminula pre pola godine.

Oni tvrde da u skladu sa ZKP-om Teodora Krsmanović, kao sestra od strica Jelene Marjanović, spada u krug oštećenih jer sam ZKP nema decidiranog limita do kog stepena srodstva se računaju bliski srodnici.

foto: Dragana Udovičić

"Takođe napominjemo da je Teodoru pokojna Jelena finansijski pomagala i faktički izdržavala posle smrti njenog oca", navodi se u saopštenju.

Krsmanovićeva je juče saslušana u Višem tužilaštvu u Beogradu okviru istrage protiv Zorana Marjanovića, osumnjičenog za ubistvo supruge Jelene. Marjanovićev otac Vladimir i brat Miloš su po savetu advokata odlučili da ne svedoče, odnosno iskoristili su pravo da kao bliski rođaci okrivlejnog ne daju iskaz.

Marjanović se nalazi u pritvoru od hapšenja 15. septembra godinu i po dana od ubistva, koje se dogodilo 2. aprila 2016. godine.

Na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(EKSKLUZIVNI SNIMAK) NIKAD OBJAVLJEN INTERVJU: Pogledajte kako su Marjanovići pričali dok još nije pronađeno Jelenino telo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track