PLAĆALI 10.000 EVRA ZA SRPSKI PASOŠ: Turski kriminalci kupovali naše putne isprave ne pitajući za cenu! EVO KO IM JE POMOGAO
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

UHAPŠENI U NOVOM PAZARU

PLAĆALI 10.000 EVRA ZA SRPSKI PASOŠ: Turski kriminalci kupovali naše putne isprave ne pitajući za cenu! EVO KO IM JE POMOGAO

Crna Hronika -

U Novom Pazaru 9. novembra uhapšen je Turčin koji je preko tamošnjih matičara obezbedio pasoše za oko 300 svojih sunarodnika.

Među onima koji su kupovali srpske pasoše ima i poznatih imena turskog podzemlja. Oni su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena, što su plaćali i do 10.000 evra.

S tim pasošima su mogli slobodno da putuju po celoj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove poternice za njima. Cena srpskog pasoša kada se identitet ne menja bila je od 2.000 evra pa naviše.

Srpske institucije sada razmenjuju podatke sa Turskom i drugim evropskim državama, ali i onim zemljama gde Srbima nije potrebna viza. Razmenjuju se informacije o korišćenju ovih pasoša, kao i osobama koje ih koriste.

Pretkrivični postupak je prvo vodilo srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je predmet ustupilo novopazarskom Višem tužilaštvu jer nije bila u pitanju organizovana kriminalna grupa. Novopazarsko tužilaštvo je u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom završilo istragu u kojoj je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42 godine), koji se tereti da je sve osmislio i sproveo.

Njemu je prilikom hapšenja oduzet laptop i mobilni telefoni, što će biti korišćeno kao dokaz sa presretnutim razgovorima. BIA je presrela razgovore između Umita i njegovih sunarodnika koji su kupovali pasoše, kao i razgovore koje je obavljao sa matičarima u Raškoj oblasti.

Uhapšena su i četvorica matičara iz Raške oblasti - Šaban Hodžić iz Tutina, Nazif Kahrović iz Novog Pazara, Vehbo Sadiković iz Tutina i Ermedin Kolašinac iz Sjenice.

Nakon saslušanja u novopazarskom tužilaštvu u pritvoru su zadržani Turčin Jardimci i matičar Kahrović, koji se tereti za krivično delo falsifikovanja isprava. Za ostale matičare pritvor nije ni tražen jer su sve priznali na saslušanju u tužilaštvu.

Tutinski matičar Hodžić se tereti za primanje mita i trgovinu uticajem, a njegov kolega iz istog mesta Sadiković za zloupotrebu položaja. Matičar iz Sjenice Kolašinac, koji je takođe pušten da se brani sa slobode osumnjičen je za falsifikovanje isprava.

Uhapšeni

  • Umit Jardimci, turski državljanin, u pritvoru
  • Nazif Kahrović, matičar iz Novog Pazara, u pritvoru
  • Vehbo Sadiković, matičar iz Tutina, brani se sa slobode
  • Ermedin Kolašinac, matičar iz Sjenice, brani se sa slobode
  • Šaban Hodžić, matičar iz Tutina, brani se sa slobode

Sirijska dokumenta

Prodaja lažnih dokumenata na crnom tržištu u svetu je biznis u procvatu. Poslednjih meseci, od kada su za ekonomske migrante zatvorene granice EU, najtraženiji su sirijski pasoši i međunarodne vozačke dozvole sa kojima se dobija azil u evropskim zemljama, a prodaju se preko posebnih, zatvorenih Fejsbuk grupa.

Cene tih pasoša variraju i kreću se od 1.000 do 5.000 dolara. Britanski pasoš košta oko 650 evra, kao i norveški, a među jeftinijim su portugalski i finski - 500 dolara.

Osim laptopa i mobilnih telefona Umita Jardimcija, turskog državljanina, srpski istražitelji su zaplenili i dva džipa BMW X5 koja je koristio. Procenjuje se da svaki od ovih polovnih džipova vredi po 37.000 evra

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je postupak protiv Darka Karaičića (34) i njegove grupe, kojoj se sada sudi za nabavku pravih pasoša s lažnim identitetima pripadnicima kriminalnog kavačkog klana, "Pink Panterima", ubicama i dilerima.

Pre toga su pravosnažno osuđeni matičari koji su kao pripadnici grupe obezbeđivali prave pasoše. Jedan od važnijih koji je priznao krivicu je Bojan Jovanović (42), šef Odseka za lična stanja građana opštine Surčin.

Kurir.rs/Blic/Vuk Z. Cvijić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track