NOVI DETALJI HAPŠENJA: Milana Zarubicu otkucali kokainski bosovi?
Foto: Privatna Arhiva

Akcija u Tetovu

NOVI DETALJI HAPŠENJA: Milana Zarubicu otkucali kokainski bosovi?

Crna Hronika -

Narko-grupe koje diluju kokain ozbiljno ugrožene porastom prodaje amfetamina

Hapšenju kontroverznog doktora Milana Zarubice iz Zemuna, kao i otkrivanju njegove najmodernije laboratorije za proizvodnju sintetičkih droga u Makedoniji, umnogome su doprineli i policijski doušnici iz redova evropskih kokainskih bosova, saznaje Kurir.

Hiperprodukcija amfetamina, njihova dostupnost i pristupačnost, kao i nagla ponovna popularnost ovog narkotika među uživaocima u Evropi u poslednje vreme ugrozila je pogotovo švercere kokaina i njegovu distribuciju na crnom tržištu.

Amfetamin jeftiniji

- Cena kokaina znatno je viša od cene bilo kog amfetamina, čija je potrošnja u Evropi poslednjih godina u znatnom porastu. Tabletirani amfetamini ili oni u prahu su najpopularniji među mlađom populacijom, a prema podacima nekoliko evropskih agencija za narkotike, evidentiran je porast broja mladih koji redovno koriste ovu sintetičku drogu. Upravo zbog toga opala je potražnja za kokainom, čija je ulična prodaja sve slabija. Operativni podaci ukazuju da se iz Zarubičine laboratorije u Makedoniji snabdevalo podzemlje više evropskih zemalja, kao i da je to izazvalo nemir kod kokainskih bosova. Upravo su oni pružili važne informacije na osnovu kojih je razotrkiven Zarubičin biznis - objasnio je za Kurir izvor iz bezbednosnih struktura.

foto: Printscreen

On napominje i to da je Zarubica iskusni proizvođač sintetičkih droga, koji je već služio kaznu zbog toga, kao i da je poslednju laboratoriju u Tetovu pažljivo pripremao.

- Mogućnost da bude otkriven uvek je držao na minimumu, trudeći se da radi samo za proverene distributere i po porudžbini. Način na koji je treći put raskrinkan samo pokazuje da je nastradao od ruke konkurencije - dodaje naš izvor.

I DEA učestvovala

Podsetimo, Milan Zarubica uhapšen je prošle nedelje zajedno sa sedmoricom saradnika u poslednjoj akciji crnogorske, makedonske i turske policije, uz saradnju sa operativcima američke agencije za sprečavanje krijumčarenja droge DEA. U njegovoj laboratoriji u Tetovu zaplenjeno je oko 300 kilograma sintetičke droge kaptagon, koju naročito koriste borci Islamske države.

I. M. - Foto: PrintScreen

Specijalni sud

PRITVOR BRATANCU BOJANU

Specijalni sud u Beogradu odredio je juče pritvor do 30 dana Bojanu Zarubici, bratancu i saradniku kontroverznog doktora, koji je uhapšen u Srbiji. Pritvor mu je određen na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, koje ga je prethodno saslušalo zbog sumnje da je preko svoje firme u Zemunu izvozio delove i mašineriju u Makedoniju, od kojih je sklopljena laboratorija u Tetovu. Kako Kurir saznaje, on je na saslušanju negirao krivicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track