ZAVRŠNE REČI ZA LUKU BEOGRAD: Tužilaštvo traži najmanje pet godina zatvora za Predraga Bubala i saradnike
Foto: Zorana Jevtić

suđenje počelo 2014. godine

ZAVRŠNE REČI ZA LUKU BEOGRAD: Tužilaštvo traži najmanje pet godina zatvora za Predraga Bubala i saradnike

Crna Hronika -

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je danas od Specijalnog suda da bivšeg ministra Predraga Bubala osudi na kaznu zatvora "ne manju" pet godina zbog zloupotreba prilikom prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine.

Za još pet optuženih tužilaštvo je predložilo istu kaznu, dok je za dvojicu optuženih predložilo kaznu "ne manju" od tri godine zatvora.

Tužilaštvo smatra da je tokom postupka dokazana krivica optuženih za dela za koja se terete, kojima su kako se tvrdi oštetili budžet za više miliona evra.

Zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja tužilaštvo je predložilo da na kaznu ne manju od pet godina zatvora osudi pored Bubala i izvršne direktore Agencije za privatizaciju Miodraga Djorđevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.

Zbog krivičnog delo zloupotreba položaja odgovornog lica tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od tri godine zatvora za bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar deteljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Završne reči odbrane biće planirane su za sredu i četvrtak, nakon čega se očekuje da sud zakaže objavu prvostepene presude.

Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga ciji je vlasnik Milan Beko, koji je ovom postupku bio svedok.

Tokom svog svedočenja pred sudom, biznismen je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao.

U septembru ove godine Luka Beograd je oglasila prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track