Najnovije vesti

TRI LEŠA IZ DUNAVA I DANAS KRIJU JEZIVU TAJNU: Gde su četiri miliona maraka Trefovog novca koji je opljačkao njegov sin Andrej
Foto: Printscreen

stravično

TRI LEŠA IZ DUNAVA I DANAS KRIJU JEZIVU TAJNU: Gde su četiri miliona maraka Trefovog novca koji je opljačkao njegov sin Andrej

Crna Hronika
21:16h

Užasan prizor tri raskomadana leša u drvenim sanducima ugledali su u plićaku Dunava dečaci iz Golupca, koji su 12. jula 2000.godine pre podne pecali sitnu ribu nedaleko od Golubačke tvrđave.

Ko su bila tri nesrećnika koji su ubijeni na ovako surov način do dan danas je ostala tajna. Prošlo je mnogo godina a objašnjenja nema. Postoje samo pretpostavke da postoji veza sa tragičnom porodičnom pričom i krvavom pljačkom koju su životom platile dve nevine osobe, koja se dogodila dve godine ranije u Beogradu.

Izmasakrirane leševe dečaci su pronaši kada su sanduci su iznenada izronili iz plitke vode. Jedan od dečaka je najpre ugledao jedan grubo sklepan drveni sanduk bez poklopca, iz koga je strašno zaudaralo.On je potom pozvao odrasle pecaroše, a dvojica koja su se odazvala su ustanovili da se u sanduku, donekle u raspadnutom usled delovanja brze vode, nalazi ljudski trup bez glave i ruku, do struka zaliven betonom. Desetak metara uzvodno od mesta gde je ležao prvi sanduk, virio je iz vode još jedan, gotovo identičan prvom, ali neoštećen. Treći sanduk našla su trojica ronilaca dva dana kasnije. U svakom su se nalazila izmasakrirana, zabetonirana tela, koja nije bilo moguće identifikovati.

Kada su iz Dunava kod Golupca izvučena tri sanduka sa zabetoniranim ostacima trojice ljudi, počele su da se raspredaju različite priče, i lepo i mirno mesto je doživelo šok. Ranije, za vreme Čaušeskua, tu je pronalaženo mnogo mrtvih Rumuna, ali ova tri leša su bili zabetonirana, što znači da nisu bili Rumuni i da su tela sa namerom nalivena i bačena u reku da ne bi isplivala i tako trajno uklonjena.

foto: Printscreen YT

Sprovedene su analize zbog dugog boravka u vodi nisu dale pouzdane rezultate, jer su u vreme pronalaska leševa DNK analize su kod nas bile tek u začetku. Zato je posle svega, ostalo pitanje ko su bila trojica ljudi čija su uzabetonirana tela izvučena iz reke. Ostale su samo pretpostavke da su ovi leševi na neki način bili povezani sa tragičnim događajima koji su se desili nekoliko godina ranije, odnosno sa ubistvom Vlade Kovačevića Trefa 1997. i pljačkom koju je godinu dana kasnije izvršio njegov sin iz prvog brak Andrej.

Krvavo razbojništvo u noći između 4. i 5. decembra 1998. godine bilo je jedno od zločina koji su krajem 90-tih potresli Srbiju bilo je. Tada je sedamnaestogodišnji Andrej Kovačević, sin iz prvog braka Vlade Kovačevića Trefa, sa još dvojicom saučesnika opljačkao očevu firmu Tref rentakar i iz sefa odneo gotovo osam miliona nemačkih maraka.

Firmu je posle nerazjašnjenog ubistva Vlade Kovačevića u februaru 1997.godine vodila Bojana Kovačević-Bajrušević, njegova druga supruga.

Kako Tref za sobom nije ostavio nikakav testament, njegova druga žena Bojana je po pravu prvenstva nasledila celokupnu imovinu. Andrej bio je nezadovoljan podelom imovine, jer nije dobio gotovo ništa, pa je sa dvojicom drugova, tada dvadesetogodišnjim Aleksandrom Kostadinovićem i devetnaestogodišnjim Filipom Gavrilovićem smislio pakleni plan - krađu deviza iz agencije "Tref rentakar".

Za tu akciju iskoristili su blagajnicu Biljanu Stanojković koja je imala magnetnu karticu za otvaranje vrata prostorija i jedina znala šifru sefa. Kovačević je nesmetano ušao u prostorije agencije "Tref rentakar", jer je lično poznavao čuvara Bratislava Dačića, koga je hladnokrvno ubio hicem u potiljak. Njegova smrt činia se oš tragičnijom kada se saznalo da se on nedavno oženio, a da je njegova supruga bila u šestom mesecu trudnoće. Uz pomoć Stanojkovićeve otvorili su sef iz kojeg su odneli sedam i po miliona maraka. Nesrećnu ženu su kasnije odvezli do Garaškog jezera iznad Aranđelovca gde su je hladnokrvno ubili.

Pčetna istraga ovog surovog zločina nije mogla da da pouzdan odgovor, sve dok se Urgentnom centru nije pojavio mladić koji je bio upucan u nogu, u unutrašnju stranu butine. Tamo je zatim otišao dežurni policajac i dojavio da on daje nejasne izjave o prirodi svoje povrede, posle čega je mladić odveden u policiju na dalje ispitivanje. On je tamo izjavo da je ranjen u centru Mladenovca, gde je za vreme nekog slavlja metak sa neke terase pogodio u nogu. Iskusnim inspektorima, takva priča nije delovala uverljivo, pa su nastavili ispitivanje, da bi negde oko ponoći mladić rekao da se zove Aleksandar Kostadinović i da je jedan od učesnika oružane pljačke, i iznenađenim inspektorima saopštio imena.

foto: Profimedia

Zatim je i otkrio kako je ranjen, a to se desilo dok su vozili nesreću Biljanu Stanojković ka Aranđelovcu. Njoj je u jednom trenutku zazvonio telefon, a on je repetirao pištolj u kolima, pretio joj je kako će je ubiti ako ne bude sarađivala. U tom je oružje stavio za pojas, ali je ono slučajno samo opalilo i ranilo ga u nogu. Na taj način je bio prinuđen da, kada mu je pozlilo u popodnevnim časovima, zaraži je pomoć u Urgentnom centru, i , klupko zločina je počelo da se odmotava.

Ubrzo je uhapšen i Andrej Kovačević, koji se predao policiji na nagovor majke Vesne. Kod njih međutim nije pronađen sav novac.

Andrej je kasnije je osuđen na maksimalnu kaznu od deset godina maloletničkog zatvora. Zbog dobrog vladanja često je koristio slobodne vikende, ali je poginuo 3.09.2006 godine, po podne, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na raskrsnici ulica Kneza Višeslava i Miloja Zakića, kada je motorom marke "jamaha" udario u "zastavu 101".

Aleksandar Kostadinović je osuđen na 15 godina zatvora, ali, jedan od aktera pljačke, Filip Gavrilović nikada nije otkriven. Njemu se gubi svaki trag, kao što se izgubio i trag četiri miliona maraka, koje nisu nikad pronađene, dok taj novac nije pomenut čak ni na sudu.

foto: Nebojša Mandić

Gavrilović nije nestao sam, i sa njim su pobegli i njegov otac, koji je bio kockar i jedan prijatelj. Od njih nikada nije bilo ni traga ni glasa, a onda su godinu i po dana kasnije, na Dunavu u Golupcu kod Požarevca, dečaci iz Golupca otkrili sanduke sa leševima.

Ko su bila tri nesrećnika koji su ubijeni na ovako surov način do dan danas je ostala tajna.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja