Najnovije vesti

CARINICI PRONAŠLI ŽIVE PTICE PRILIKOM REDOVNE KONTROLE: Umotali zaštićene vrste papagaja u džakove pa ih sakrili u prtljažnik!
Foto: Uprava Carina Srbije

sprečen pokušaj krijumčarenja

CARINICI PRONAŠLI ŽIVE PTICE PRILIKOM REDOVNE KONTROLE: Umotali zaštićene vrste papagaja u džakove pa ih sakrili u prtljažnik!

Crna Hronika
14:36h

Carinici su 17. decembra 2017. godine, na graničnom prelazu Bački Vinogradi, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 11 živih papagaja u Republiku Srbiju.

Žive ptice su otkrivene prilikom detaljne kontrole automobila „Opel Astra“, subotičkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica srpskih državljana.

foto: Uprava Carina Srbije

Papagaji, umotani u pletene džakove za krompir, bili su sakriveni u torbi koja se nalazila u prtljažniku, u rezervnom točku, na podu ispod suvozačevih nogu i u unutrašnjem džepu jakne koju je vozač imao na sebi.

Ispostavilo se da pet primeraka pripada vrstama zaštićenim CITES konvencijom. Među njima su tri primerka vrste Amazona albifrons, koji na tržištu dostižu cenu i do 800 evra.

Zaplenjena su i dve jedinke takođe zaštićene vrste Neopsephotus bourkii i šest primeraka Melopsittacus undulatus koja ne pripada zaštićenim vrstama.

foto: Uprava Carina Srbije

Grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdila je da je Amazona albifrons strogo zaštićena vrsta, za čiji je prekogranični promet potrebna adekvatna dozvola. Ptice su zbrinute u zoološkom vrtu na Paliću.

(Kurir.rs/Foto: Uprava Carina Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) ONA KUKA, ON SE KIKOĆE! Ovakve fenomenalne imitatore još niste čuli!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...