Najnovije vesti

CARINICI I POLICAJCI PRODALI SE ZA PATIKE I CIGARETE: Neverovatni detalji rada korumpirane grupe uhapšene na prelazu Gradina
Foto: Uprava carine

borba protiv korupcije

CARINICI I POLICAJCI PRODALI SE ZA PATIKE I CIGARETE: Neverovatni detalji rada korumpirane grupe uhapšene na prelazu Gradina

Crna Hronika

Carinik Oliver M. (44) i policajac Đorđe J.(30) osumnjičeni su da su vođe kriminalne grupe koja je na prelazu Gradina uzimala mito.

Oliver M. je bio šef jedne carinske smene, a Đorđe J. šef policijske smene na graničnom prelazu Gradina ka Bugarskoj.

Na Gradini je uhapšeno tridesetak policajaca i službenika carinarnice a oni se terete da su uzimali novac na ruke, ali i da su dobijali raznu robu - cigarete, muška odela, patike...

Poseban vid mita bio je da su dobijali kartice sa novčanim iznosima preduzeća "Kinder". Oni koji su hteli da prođu nelegalno carinu, davali su carinicima i policajcima "kinder" kartice, nabavljane u istoimenoj radnji, na kojoj je bio određeni novčani iznos u zavisnosti za šta je davan mito.

Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je vodilo istragu tereti osumnjičene da su na graničnom prelazu Gradina od juna 2016. do hapšenja propuštali autobuse, kombi vozila i putnička motorna vozila bez kontrole. Najčešće su tako omogućavali da se trgovačka roba unese u Srbiju, a da se potpuno ili delimično ne plaćaju carinske dažbine. Ova grupa je osumnjičena i da je uzimajući mito dozvolila da državnu granicu prođe roba čiji je promet zabranjen ili ograničen u Srbiji.

Terete se da su zahtevali i primali od putnika, koji učestalo prelaze granični prelaz i prenose veće količine robe, novac i druge vrednosti, uz pomaganje zaposlenih u prodavnicama "Kinder" i "Reina", koji svoju poslovnu delatnost obavljaju na graničnom prelazu Gradina. U zamenu za mito, carinici su puštali da prođu bez provere. Osumnjičeni se terete da su izvršili krivično delo kriminalnog udruživanja i više krivičnih dela primanje mita, davanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Preduzeće "Pekara Kinder" je registrovano kao samostalna pekarska radnja za proizvodnju hleba, peciva i kolača 15. januara 2007 u Dimitrovgradu. Osim u samom Dimitrovgradu filijala je otvorena i na graničnom prelazu Gradina registrovana za "trgovinu na malo u nespecijalizovanim radnjama pretežno za hranu, piće i duvan".

Vlasnik i zastupnik je Ilija S. (53), koji je uhapšen u ovoj akciji, osumnjičen je da je pripadnik te organizovane kriminalne grupe.

Preduzeće "Reina", čija je vlasnica takođe uhapšena u ovoj akciji, registrovano je kao privredno društvo za trgovinu i usluge u Pirotu 10. marta 2014. za 1.000 dinara. Kao ogranci na graničnom prelazu Gradina otvoreni su "Reina exchange" za brokerske poslove i "Reina shop" za trgovinu na malo pretežno hrane, pića i duvana. Kao vlasnica je upisana Aleksandra P. (43) koja je uhapšena pod sumnjom da je pripadnik kriminalne grupe.

(Kurir.rs/Blic/Vuk Z. Cvijić)

Foto Beta/Uprava carina

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DILOVANJE DROGE UŽIVO U VESTIMA?! Da li je moguće da se američkoj televiziji desio žešći peh?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...